Reacties van klanten

Goede morgen Elise,

Intussen zijn we (spijtig genoeg) terug thuis en staan we terug met onze voetjes op de grond. Dank je voor het briefje dat je de laatste dag hebt achtergelaten. Ik had je inderdaad graag ontmoet maar ik versta perfect dat het niet kon, we hadden er alle begrip voor.

Het restaurantje dat je voor ons had uitgekozen was ook heel fijn, we hebben daar echt genoten van onze laatste avond. Nogmaals dank voor alles wat je deed en de organisatie van onze reis. We hebben heel veel gezien, de lodges waren allemaal heel uniek en het eten was super!

Het zal voor ons zeker en vast een onvergetelijke reis blijven. Alles was super !

Thanks again!

Groetjes, Ann

Ann Gysel, België


Een prachtig, veilig avontuur dat je perfect met kinderen kan ondernemen. Zeer goed georganiseerd met ruimte voor individuele wensen. Dank jullie wel! Maarten, Anke, Ebbe en Catoo.

Maarten, Anke, Ebbe en Catoo Abbenhuis, Nederland


 

We hebben een fantastische kampeerreis van 6 weken gemaakt door Namibië en Botswana. Alles verliep op wieltjes dankzij het vriendelijke en professionele team van Elise en co!

Joanne van Offeren en Wouter Hulpiau, België


Beste Elise, Marco en het gehele Explore Namibia team,

Heel hartelijk bedankt voor het organiseren van deze fantastische en onvergetelijke reis voor ons. Door jullie perfecte organisatie en goede service, in combinatie met een geweldige 4X4, konden we onbezorgd genieten van alles wat we onderweg tegen kwamen zonder ons druk te hoeven maken over het vinden van een slaapplek bv. Deze vakantie zullen we niet snel vergeten, en is nog mooier geweest dan we ons voorgesteld hadden. De stilte, de schitterende sterrenhemel, de vriendelijke mensen, mooie natuur en wildlife, het was adembenemend. De kinderen (13 en 17) hebben zich geen moment verveeld en dat zonder internet/wifi.

Nogmaals bedankt Wim, Chantal, Mark en Saske, Nederland


Eerder als verwacht hebben wij nogmaals het geweldige Namibië bezocht. Voor ons was het geen enkele twijfel om dit weer te boeken bij Explore Namibia. Het enthousiasme en de kennis van zaken van Elise en Marco gaf ons alle vertrouwen. De reis werd niet een copy van die van twee jaar geleden. De andere plaatsen en campsites sloten prefect aan bij onze wensen. Alles was weer geweldig georganiseerd en de auto met kampeeruitrusting was in nieuw staat. Kortom het was weer een prachtige ervaring mede dankzij Explore Namibia en ASCO car hire.

En we zeggen volmondig JA WE KOMEN WEER EEN KEER TERUG !

Norbert, Jolanda, Sanne en Patrick Bakker, Nederland


Er is hier al veel gezegd over Elise, Marco, hun team en hun reizen. We kunnen daar niet veel aan toevoegen, behalve dat wij als gezin van 5 personen de reis van ons leven hebben gehad. We deden de kampeerreis Namibië all-in-one (22 dagen). Het was tot in de puntjes geregeld. Namibië is een erg veilig land om zelfstandig te reizen. Onze kinderen (16, 19, 21) vonden het ook geweldig, 'De vetste vakantie ooit'. Als je twijfelt: DOEN!

Familie Breuer, Nederland


Beste Elise en co,

Wij hebben een prachtige vakantie gehad in Namibië en de kinderen hebben ook genoten! Ze wilden overal nog een extra nacht blijven, dat zegt genoeg hé! Super service ter plaatse! Gelukkig heb jij de nodige moeite gedaan om achter onze valiezen te zitten en hebben wij dit niet moeten oplossen, waarvoor nog eens onze dank! Namibië is een prachtig land met prachtige mensen en zeker aan te raden met kinderen. Aan iedereen is dus ook de volledige verzekering aan te raden want je weet nooit hé :-). Nog even vermelden Elise dat we in de Desert Homestead een familiekamer gekregen hebben ipv een dubbel met twee matrassen, aangename verrassing! De waterholekamer in Okaukeujo raden wij aan iedereen aan, ongelofelijke ervaring. Dank jullie wel voor de onvergetelijke vakantie en tot ziens! We komen ooit terug voor het noorden (in combi Botswana en Zimbabwe).

Vele groetjes vanuit België, Nancy, Didier, Lise en Leon!

Nancy, Didier, Lise en Leon!, België


Beste Elise en team,
 
We kijken met enorm veel plezier terug op een van onze beste vakanties ooit. Namibie is een prachtig land met fantastische vergezichten en heel veel mooie beesten. De mensen zijn er bijzonder vriendelijk en behulpzaam.
De organisatie van onze reis hebben jullie geweldig gedaan. Alles klopte!
Geen moeite was jullie teveel om het plan rond te krijgen en tot in de perfectie uit te voeren. De auto, de lodges. de ballonvaart, het was super! En niet te vergeten onze 'reismap'.
We zochten een (actieve) droomvakantie en die hebben we gekregen; een tien op de schaal van tien voor jullie!
Wij komen zeker nog eens terug bij jullie!
 
hartelijke groeten,

Otto en Marlene Veening, Nederland


 

Erg behulpzame organisatie met veel gedetailleerde informatie en een excellente service. Ook de huurauto was perfect in orde. We hadden echt een fantastische reis, met dank aan Explore Namibia. We kunnen Explore Namibia dan ook van harte aanbevelen aan iedereen die een reis overweegt naar dit fantastisch mooie land.

Lodi & Simone Nauta, Nederland


Beste Iris,

We hebben genoten van alle dieren die we vlak voor onze neus (of iets verder weg) zagen, het heerlijke eten (nooit geweten dat oryx zo lekker was), de vakantie momenten (warme water van Ai-Ais, aan het zwembad relaxen in Onguma Bush Camp na 2 dagen safari, logeren in Wabi Game Resort) en de vele indrukken die we opgedaan hebben (ontmoeting met Himba's, Sossusvlei, Fish River Canyon, de steeds wisselende uitzichten). Dankzij foto's en video zullen we onze reis vast en zeker nog vele keren herbeleven. Iris, hartstikke bedankt voor de perfecte organisatie (Rehobot was echt helemaal geweldig om mee te beginnen, Sossusvlei Oasis erg prettig na een dag stofhappen op en tussen de rode duinen en zoals gezegd Onguma Bush Camp super relaxed na 2 dagen safari).

Henny van de Langenberg, Nederland


Ik deed voor de tweede keer beroep op de diensten van Explore Namibia. Ten opzichte van de vorige keer zijn ze er nog op vooruitgegaan. Explore Namibia is top! Correcte afspraken, correcte informatie. Dus geen verrassingen. Echt een TOPORGANISATIE.

Jose Goreux, België


Het was een geweldige reis. Waar we ons heel lang op verheugd hebben. En wat volledig aan onze verwachtingen heeft voldaan. Mede door de geweldige organisatie van Explore Namibia en het enthousiasme van Elise en Marco. Heel erg bedankt!

Norbert Bakker, Nederland


Beste Elise, Marco,

Het was een schitterende reis. Vier weken door Namibië en Botswana. Lodges: erg goed! Veel gezien. Veel zon. Veel dieren. Mooie natuur. Veel stof. Veel zand en een fantastische auto. Kortom: onvergetelijk.

Groetjes,

Marijke / Frans van Es, Nederland


Hallo Elise,

We zijn nu net meer dan een week terug, en we kunnen niet beschrijven hoe dat voelt. Onze reis naar Namibië en Botswana was een ongelooflijke ervaring. We weten niet wat we eerst moeten vertellen en we kunnen niet beschrijven wat we het leukst vonden. We hebben immers zoveel gedaan en gezien. Van de woestijn naar de jungle, van de bergen naar de kust, van de vrieskou naar de tropen, van een luchtballon tot een quad...
Een ding is echter heel duidelijk een rode lijn: de perfecte organisatie van onze reis. Dankzij jullie professionele ondersteuning bij het uitstippelen van de reis, is alles perfect verlopen. Ik durf zelfs niet te tellen hoeveel e-mails ik jullie gestuurd heb waarop ik telkens binnen de kortste keren een antwoord kreeg.
Wij kunnen jullie dus alleen maar bedanken voor de ondersteuning. En jullie van harte aanbevelen!

Zonnige groeten uit België,

Sarah, Kristof, Lisa en Tim, België


Een droomvakantie? Ja, inderdaad! Uitstekende organisatie (Jasper, Elise...). Prachtformule: de 4x4 met kampeeruitrusting. Alles is heel goed verlopen. Van harte bedankt aan het hele team Explore Namibia.

Bernard en Hélène Mesdag-Miot, België


Intussen bijgekomen van de nachtelijke vliegreis dachten we eerst maar even een berichtje naar jou(jullie). We zijn namelijk behoorlijk onder de indruk teruggekeerd van deze vakantie. jullie wonen absoluut in een topland. Prachtige natuur met al zijn dieren en planten. Prachtige cultuur met al zijn verschillende mensen.Genoten van de vriendelijkheid en de gesprekken met de bevolking. Verwonderd over het feit dat rijk en arm zo naast elkaar bestaat. Stevige discussies met elkaar over mogelijkheden en ontwikkelingen voor Namibië maar natuurlijk vanuit een Europees denkkader. Slotsom was dan ook dat het erg complex is om het voor iedereen goed te doen.
Etosha was wel een van de hoogtepunten maar ook onderweg van de ene naar de andere camping was veel te zien aan mensen, wilde dieren en vogels. We verbaasden ons over zoveel wilde dieren die buiten de officiële parken leven.
De wegen waren veel beter dan we verwacht hadden en ze hebben nooit een probleem opgeleverd. Mede door de goede auto en voorlichting was alles prima te berijden. Veel meer tankstations ook in de Caprivistrook met daarbij mogelijkheden om voedsel te kopen. Bovendien werden overal wegen opgeknapt zowel gravel als asfalt wegen.
Jullie map was grote klasse, het was de eerste vakantie voor ons waarbij we wisten welke dag het was en wat er op het programma zou kunnen staan. ( ook een hele aparte ervaring)
Ook het weer leverde nog wel verassingen op , een fikse regenbui in Kamanjab (10 druppen), slapen met kleren aan bij –2 graden, en geen mist in Swakopmund.
Natuurlijk ook spannende momenten beleefd zoals op Aabadi tijdens de avond maaltijd in het donker een groep olifanten op ons af kwam lopen en pas op 10 meter afstand besloot de koers te wijzigen. Zoals Jort en Ties al zeiden: “we weten nu weer dat we een kloppend hart bezitten”. Dit gebeurde ook nog een keer op de camping in Mazambala waar we ondanks een veilige plek op de camping hadden gezocht toch nog 2 avonden bezoek kregen van bomen brekende olifanten en brullende Hippo’s.
Kortom het was een vakantie met eigenlijk alleen maar hoogte punten mede door jullie organisatie.
Nogmaals bedankt voor alle inspanningen en goede informatie. Als we nog eens naar Namibië komen/gaan zullen we zeker weer gebruik maken van jullie diensten. Ook zullen we jullie aanbevelen bij andere mensen die van plan zijn om naar Namibië / Botswana te gaan.
 
Vriendelijk groeten,
Roelof, Hanneke, Maaike, Jort en Ties Blaauw uit Norg, Nederland


Beste Explore Namibia Team,

Als we al punten van kritiek vermeld hebben betreft het detail kritiek, met als doel de reis perfect te maken. We zijn er ons wel van bewust dat elk gezin zijn eigen wensen heeft, we hebben in alle geval een fantastische reiservaring gehad waarbij jullie basisschema en kennis van kwaliteitsvolle lodges in combinatie met onze reisroute bijna perfect waren. We weten dat we op voorhand reeds veel hooi op onze vork namen, en tijdens de reis de lat nog hoger gelegd hebben qua bereikbaarheid van bezienswaardigheden en ervaringen. Toch komen we ontspannen terug met een sublieme reiservaring. Ons reisschema is zeker haalbaar en aan te raden aan reislustige nieuwsgierige gezinnen. Dank voor de goede samenwerking en bijzonder dank voor de zorg voor Nouki, de knuffel van Basje, die we de eerste nacht al vergeten waren en de laatste dag uit uw handen mochten ontvangen.

Groeten,

Filip de Vliegher, België


Dit was onze tweede reis door Namibië en een deel Zuid-Afrika. Twee jaar terug hebben we Namibië gecombineerd met Botswana. Beiden via Explore Namibia. Ondanks onze uitgebreide reiservaring (vanaf 1982 Opper Volta) over diverse continenten blijft Afrika trekken vanwege haar bevolking, de natuur en de immense ruimte en schoonheid. De ervaringen met Explore Namibia zijn gewoon zeer positief. Enthousiast, eerlijk, gedreven en met veel 'value for money'. Betrouwbaar en een aanrader voor iedereen. Ik wenste dat al mijn collega's altijd even enthousiast waren dan zat ik binnen de korte keren boven op de apenberg.

Groeten,

Cees Somers, Nederland


We hebben een fantastische 17-daagse rondreis door Namibië en Botswana gemaakt! De organisatie was perfect geregeld. Iedereen van de organisatie is zeer vriendelijk en goed/makkelijk bereikbaar. De locaties waren mooi en de afwisseling tussen kamperen en lodges is erg goed bevallen. Samen met het natuurschoon van Namibië en Botswana is dit voor ons een onvergetelijke huwelijksreis geworden. Heel veel dank aan het explore-team, mn aan Jasper!

Wij gaan zeker terugkomen!

Desire Ackens-Pattinaja en Robin Ackens, Nederland


Beste Elise,

Dank je wel voor je goede begeleiding. De map en uitleg die we van je kregen waren super. We hebben een heerlijke reis gemaakt. Met hele leuke afwisseling van slaapaccommodaties. Zoveel gezien en zoveel indrukken op gedaan. Een prachtige reis !

Groet,

Bernadette Slagboom, Nederland


Beste Marco en Elise,

We hebben het super gehad!! Echt geweldig was het in Namibië. We waren zo relaxed, net als de Afrikanen. De auto was echt perfect, we hebben in totaal 6700 km gereden. Alles was aanwezig.

De route zat prima in elkaar, afstanden waren goed te doen. We hebben zoveel dieren gezien, dat was echt bijzonder. De Himba's hebben op ons ook een grote indruk achter gelaten. De mensen in Namibia zijn heel aardig. De lodges en campsites waren goed verzorgd.

We hebben gisteren tegen elkaar gezegd dat we nog wel een keer teruggaan en dan gaan we echt kamperen, back to nature, dus ook niet naar een supermarkt en restaurants. Want we hebben het idee dat we echt allebei flink gegroeid zijn van al het lekkere eten daar.

Complimenten voor de goed verzorgde reis! We hebben jullie gepromoot bij andere mensen die we onderweg tegenkwamen, dus wie weet.

Groetjes van Jean Pierre en Hannie

J.P. van Merode en H. Aalbrechtse, Nederland


Dag Elise en Marco,

We zijn inmiddels thuis.
Moe maar voldaan.
We hebben enorm genoten van deze reis.

Ik stuur alvast dit bericht om te laten weten dat we ZEER TEVREDEN zijn over de organisatie.
Het was voor ons een grote stap in het onbekende.
Een reis boeken bij twee onbekenden, via het internet, en dan nog zo'n dure reis.
Naar een werelddeel dat we niet kenden.
Maar we hebben er geen seconde spijt van gehad.

We werden zoals afgesproken aan het vliegveld afgehaald door het busje van Asco.
Daarna hebben we Elise ontmoet.
De map die je voor ons mee had met de vouchers en verdere info i.v.m. onze reis, oogde zeer professioneel en gaf ons direct veel vertrouwen.
We hebben ook dankbaar gebruik gemaakt van de uitvoerige uitleg en de vele tips die we ter plaatse van je kregen.

Voilà, dit weet je dan al. Ik stuur jullie later wel nog eens enkele opmerkingen i.v.m. onze reis. Als we eens terug op onze plooi zijn.
Want we ze zijn nu wel erg moe. We hadden toch 2 500 km (van zondagmorgen tot zaterdagmiddag) en dat kan tellen.

Groetjes,

Lisa, Pieter, Hilde en Frank, België


Goedemiddag Marco,

Wij willen jullie heel hartelijk bedanken voor de perfect geregelde zaken rondom onze Namibië reis.
We hebben ruim 5000 km gereden en genoten van de leegte en schoonheid van dit bijzondere land.

Nogmaals hartelijke dank voor de service,

Vriendelijke groet uit Enschede,

Theo en José Janssen, Nederland


Beste Anne, Marco en Elise,

Het heeft even geduurd maar hierbij toch een teken van leven van ons over de reis van begin juni door Namibië.
Het was in een woord fantastisch!! Wat een prachtig land, en wat hadden jullie een mooie route voor ons uitgestippeld.
Rustig opbouwen met de beesten, de big ones pas op het einde in Etosha. En wat hebben we veel gezien, o.a.. hele kudde olifanten, incl. baby olifantjes. Helaas geen leeuwen, dus we moeten nog een keer terug....
Maar niet alleen Etosha was top, met prima campingplekken, ook alle andere campingplekken en lodges waren heerlijk. De camping bij Spitzkoppe was wel heel erg back to nature, maar dat vond vooral Peter fantastisch. En het eten was ook prima, vooral in de lodges.
Het reizen met de 4wheeldrive ging prima. We hebben (gelukkig) geen pech onderweg gehad.
Bijna zijn we van de weg gereden toen we op weg waren naar onze laatste lodge, Frans Indongo lodge. We werden namelijk ingehaald door een escorte van twee politiewagens met sirene met daartussen 3 witte geblindeerde auto's, waarbij de middelste auto als nummerplaat NAM-1 had. We hadden al het vermoeden dat het wrs. de president van Namibië was die ons van de weg reed, maar tot onze grote verbazing stonden alle auto's op de parkeerplaats van de lodge toen wij er aan kwamen. En
inderdaad, de president van Namibië was er voor een lunch afspraak met Frans Indongo. Even later stonden we even op het terras met de president naast ons. Heel relax allemaal.
Top geregeld, de president op onze honeymoon!!

Sinds 2 weken zitten we weer in de hectiek van Nederland en het werk.
Maar met de herinneringen en foto's zitten we zo weer aan een waterplek te wachten op de beesten (echt onthaasten).

Dank jullie wel voor al het geregel. Ook de klapper met de vouchers, tips en trics was top. Gewoon alles goed geregeld, heerlijk.

Een van onze goede voornemens voor de komende jaren is dat we een rondreis in Botswana willen maken. Mocht je tips hebben wanneer we dat het beste bij jullie kunnen regelen (tijd van het jaar) en hoe (weer met z'n tweeën mogelijk of toch meer groepsgebonden) dan horen we dat graag. We laten het dan zo snel mogelijk weten wanneer we het van plan zijn.

Heel veel succes met alles, en nogmaals heel hartelijk dank,

Groetjes,

Ruth Fleischeuer en Peter Nijssen, Nederland


Beste Marco en Elise,

We hebben een supervakantie gehad. De aswolk die half april het hele vliegverkeer in Europa plat heeft gelegd, heeft daarmee ook voor velen de vakanties verstoord. Zo ook de onze.
Maar jullie hebben er alles aan gedaan om de hinder voor ons (en vast voor al jullie klanten) tot een minimum te beperken. Dank zij jullie hebben we de huur van de auto kosteloos kunnen verzetten.
Maar niet alleen deze service, maar ook de service voorafgaand aan de vakantie en jullie informatieverstrekking waren super. Zeker ook het telefoontje van Elise toen we op het vliegveld van Frankfurt waren, getuigden van een optimale service. Bedankt.

Pieter en Caroline Schelvis, Apeldoorn, Nederland


Dag Elise en Marco,

Wij willen langs deze weg laten weten, dat de vakantie voor ons geweldig is geweest, alles goed verlopen en enorm veel indrukken bij ons heeft achtergelaten. Een land om gemakkelijk met kinderen te bereizen, een onvergetelijke reis!

Dank voor alle goede zorgen.

Hartelijke groet,

Kitty Jacobs, Nederland


Beste Marco en Elise,

We hebben een prachtige vakantie gehad in Namibië! Alles was goed geregeld, de informatie was meer dan voldoende, en we vonden de afwisseling van kamperen op camp sites en slapen in lodges of guesthouses erg leuk.

Dank voor alles!

Cindy en Franck, Nederland


Dag Marco en Elise,

Ondertussen zijn wij een weekje thuis van een super, mega fantastische rondreis in Namibië.
Van begin tot het einde hadden we echt het gevoel dat de het heel goed
'georganiseerd' was, alhoewel dit (denken wij) vooral achter de schermen was. In de 3 weken tijd, hebben we geen enkel beroep op jullie of de verhuurdienst beroep moeten doen, gelukkig maar. Alhoewel we het gevoel hadden, dat als dit nodig had geweest, dit zonder probleem had gekund.
Iedere plaats, ieder B-C-D- ... weggetje had zijn verhaal en zijn beeld, net zoals iedere campsite en het landschap alsook de dieren ...
Wij zijn in ieder geval vol van Namibië, mede dankzij jullie !
Meer dan 2000 foto's, +/- 5000 km verder, en 1 weekje thuis hebben we nog steeds 'heimwee' naar alles wat we gezien en mee gemaakt hebben.
Reclame hebben we alvast voor jullie gemaakt via blog, facebook, ed ...

Bedankt voor een schitterende tijd en heel veel succes met explore-namibia.

Groetjes,

Anita en Vanessa, België


Hallo Elise en Marco,

Een speciaal dankwoord van twee zeer tevreden madammen Monique en Carine.
Onze reis door Namibia laatste april, was in één woord prachtig.We zijn nog steeds aan het nagenieten !!

Mooi land, vriendelijke mensen en veilig voor twee dames alleen op reis.
Alles is prima verlopen, zeker door jullie perfecte begeleiding.
Zowel vooraf, het vriendelijk en zeer geduldig antwoorden op al onze vragen,het vastleggen van ons contact voor ons speciaal bezoek aan Ongava.Waarvoor een nog eens" baie dankie."

Als tijdens onze reiswas de reismap met alle routes en gegevens een zeer goede hulp, waardoor alles op wieltjes liep.
Alleen maar lof en wij zullen jullie agentschap zeker aanbevelen aan ieder die naar Namibia wil reizen.
En wij komen zeker terug. Wij wensen jullie nog veel succes met het organiseren van mooie reizen.

Vriendelijke groeten,

Monique en Carine, België


Beste Marco en Elise,

We zitten weer min of meer in het werkritme helaas!

Onze trip van vier weken (all round) is echt geweldig geweest. Namibië is een fantastisch land en vooral het kamperen is ons uitstekend bevallen. De daktent is ideaal en het is heerlijk om voortdurend buiten te zijn en ’s avonds gezellig te braaien. Het noorden is natuurlijk super, maar ook het zuiden vonden we heel mooi. En bij Epupa hadden we nog best langer willen blijven, wat een prachtige plek is dat! We komen zeker een keer terug voor een nieuwe reis. Wij waren overigens erg blij dat we een 4x4 hadden genomen, dat vind ik wel een aanrader voor andere mensen, zonde om daarop te bezuinigen denken wij.

Dank voor jullie uitstekende organisatie van de trip. Jullie enthousiasme werkt heel aanstekelijk en de service die jullie leveren, zowel in de voorbereidingen als ter plaatse, maakt dat je van het begin tot het eind een heerlijke vakantie kunt beleven. Wij proberen veel mensen enthousiast te maken voor Namibië en raden jullie bedrijf dan ook zeker aan.

Erg bedankt voor jullie goede zorgen en tot ziens!

Harm en Gineke

Harm van Gaal en Gineke van Dijk, Arnhem, Nederland


Hoi Marco & Elise,

Namibië en Botswana zijn echt geweldige landen om zelf te bereizen! De overweldigende natuur van zuid-Namibië, het bijzondere Himba-volk, de ontelbare wilde dieren in Etosha en Chobe NP en het kleurrijke noorden van Namibië zijn slechts een paar hoogtepunten van onze reis. We hebben zoveel moois gezien en meegemaakt, eigenlijk teveel om op te noemen. Gelukkig hebben we gefilmd en ontzettend veel foto´s gemaakt, zodat we de hele reis thuis steeds weer opnieuw kunnen beleven.

Terug in Nederland missen we het buitenleven het meest. ´s Avonds met een wijntje bij het kampvuur naar de sterrenhemel kijken, heerlijk! Het kamperen is ons uitstekend bevallen. De daktenten lagen prima. Het was hartstikke makkelijk om ze op te zetten en ´s morgens waren ze ook zo weer ingeklapt.

Jullie reismap met de routebeschrijvingen en de beschrijvingen van de accommodaties was erg goed verzorgd. We reden zonder moeite van A naar B en de lodges en campsites waren stuk voor stuk erg sfeervol.

Kortom, we hebben het fantastisch gehad. En dat hebben we mede aan jullie goede voorbereidingen te danken! Aan iedereen die zelf op pad wil in Namibië en Botswana, maar niet van tevoren zelf alles wil regelen, kunnen wij Explore Namibia absoluut aanbevelen!

Veel groeten,

Ceriel & Marjolein, Bergen op Zoom, Nederland


Hallo Marco en Elise,

We zijn inmiddels alweer een week terug in Nederland! De reis was fantastisch! We hebben heerlijk gekampeerd en de route is heel voorspoedig verlopen. Geen lekke banden of aanrijdingen met kudu's gehad en overal was benzine te krijgen. Ook de rit naar Epupa en Ruacana was geen enkel probleem. De mensen waren overal vriendelijk en we hebben echt genoten. Het feit dat je zelf kan beslissen wanneer je waar naar toe gaat is heerlijk.

We waren erg verrast door de prachtige campsites, overal was het heel schoon. We hadden niet verwacht in Opuwo zo chique te kunnen overnachten dus dat was een leuke verrassing. We hebben daar met de gids van de touristoffice (ook een aanrader mr Kamee) een himbadorp bezocht en dat was erg indrukwekkend.

O ja, de wijn hebben we heerlijk opgedronken bij ons kampvuurtje onder de sterren, echt genieten. Voor de rest was het overal erg rustig, gemiddeld zo'n 3 andere kampeerders per plek (behalve in Sesriem natuurlijk).

Jullie hadden gelijk toen jullie zeiden dat we een rustige reis zouden gaan maken, en dat is ons dan ook heel goed bevallen, de afstanden waren goed te doen en zelfs nog tijd om mooie wandelingen te maken of een beetje te luieren. Het wild was er in Etosha volop en ook de Desert Elephants kwamen over de weg wandelen, het enige wat we helaas gemist hebben is een luipaard.

Bedankt voor het reserveren en meedenken en de goede info vooraf, gezien het kleine aantal Nederlanders dat we zijn tegengekomen (2 op de laatste dag in waterberg) ligt er nog een markt voor jullie!

We zullen jullie aan iedereen die plannen heeft om naar Namibië te gaan aanbevelen. Mochten jullie in andere landen eenzelfde concept op gaan zetten dan zijn we zeker geïnteresseerd!

Veel succes,

Groeten

Martine en Jasper

Martine Deckers en Jasper Verburg, Nederland


Hallo Elise en Marco,

Wat 'n vakantie! Onze planning bestond simpelweg uit: we willen dit zien, dat zien, zus rijden en zo rijden. Maak er maar een mooie route
van en, o ja, we willen geen hele dagen in de auto zitten om van de ene plaats naar de andere te rijden. De route die jullie voor ons uitgestippeld hadden was geweldig, prima te rijden (mede dankzij de geadviseerde 4x4 met koelkast!) en de hotels prima verzorgd. De variatie in de meestal kleinschalige lodges verrasten ons elke dag weer: de ene lodge was bijzonder mooi gelegen, een volgende lodge had een eigen wildpark en bij weer een ander adres hadden we zomaar een
zwembad ter beschikking! Daarnaast waren de meeste toeristische tips zeer de moeite waard. De fantastische Himba's, de San, de desolate landschappen en het heerlijke eten, de overweldigende natuur en het feit dat je uren kunt rijden zonder iemand tegen te komen. We hebben Namibië in ons hart gesloten en het zal er niet snel weer uit verdwijnen!

Bedankt voor de prima informatie, organisatie en begeleiding!

Judit en Hans

Judith en Hans Delnoij, Nederland


Beste Marco en Elise,

We hebben een grandioze vakantie gehad. Ik denk de mooiste ooit. Ook Robert en Edward vonden het een geweldig land. Het liefst zouden we volgend jaar weer gaan.
Er waren drie absolute hoogtepunten: de Sossusvlei/ Dead Vlei, de bezoeken aan de Himba’s en de Zemba’s en Etosha. We vonden Namibië een ontzettend mooi en afwisselend land. De natuur is ongelooflijk mooi. Ook de mensen vonden we heel aardig.
De Sossusvlei en de Dead Vlei waren qua vorm en kleur ontzettend mooi. De verlatenheid van Dead Vlei maakte heel veel indruk. Ook Sesriem Canyon was heel mooi om te zien. De bezoeken aan de Himba’s en Zemba’s hebben heel veel indruk gemaakt.
2 jaar geleden zijn we in Zuid-Afrika geweest in het Krugerpark en het Hluhluwe park. We vonden het verschil met Etosha groot. Etosha is veel rustiger. Bij de waterplaatsen zie je vaak grote kuddes van veel verschillende soorten dieren. We hebben daar echt van genoten. Het was ideaal dat we nu met een eigen auto waren en daardoor net zo lang konden blijven staan als we zelf wilden. Etosha was echt geweldig.
Nog wat over jullie organisatie. We zijn er heel tevreden over. We vinden dat jullie het ontzettend goed hebben georganiseerd. We waren ook heel tevreden over de accommodatie. De nieuwe accommodatie in Etosha en het Waterberg Plateau was heel luxe.
We willen jullie bedanken voor de ontzettend goede organisatie en voor de leuke contacten die we met jullie hadden. Ook deze hebben bijgedragen aan deze fantastische vakantie. We zullen elkaar ongetwijfeld nog spreken.

Hartelijke groeten, ook namens Jaap, Robert en Edward,

Coby

Family van Zaal, Nederland


Beste Elise en Marco,

Onze terugreis is schitterend verlopen mét paspoorten. De consul is ze uiteindelijk nog komen brengen naar het hotel in de late namiddag. Het bleef dus spannend tot het laatste moment. Nogmaals onze welgemeende dank voor alles wat je voor ons hebt gedaan. Namibië is schitterend. Wat een prachtige landschappen en wat een variatie. Tijdens het rijden vielen we van de ene verbazing in de andere, schitterende landschappen die telkens weer anders waren. De zichten in het zuiden waren adembenemend, we hebben een heel stuk van de grens met Zuid-Afrika gereden langs de Oranjerivier, een absolute aanrader. In het noorden was er al langer hoe meer vegetatie. Ondanks het droge seizoen was dit prachtig om zien. Het contrast tussen rijk en arm is te groot.De diefstal die ons in het begin overkomen is kunnen we dan ook enigszins relativeren. Opuwo vonden we een beetje té stoffig, maar de manier waarop totaal verschillende bevolkingsgroepen met elkaar kunnen leven was leerrijk om te zien. De schitterende camping deed ons het stof vlug vergeten. We hebben ook erg genoten van de safari in het Etosha-park. Een giraf in het wild is zoveel anders dan in de Antwerpse Zoo en verliefde olifanten zijn ronduit vertederend. Verder werden de landschappen in het noordoosten en oosten al langer hoe groener. We hadden ook het geluk om de jacaranda's te zien bloeien in Tsumeb, Otjiwarongo, Okahandja en uiteindelijk in Windhoek. Deze stadjes waren trouwens zeer aangenaam om te vertoeven. Het wegennet van Namibië is uitstekend. De gravel-wegen zijn goed te berijden en alle wegen staan zeer duidelijk aangeduid, dit was een aangename verrassing.
We concluderen dat elk tijdstip van het jaar andere, schitterende beelden geeft. We zouden dus graag eens ooit in april/mei terugkomen en o.a. de Caprivistrook bezoeken. Jullie initiatief om Botswana te organiseren is tof.
De campings waren gevarieerd. Er was niet overal elektriciteit, maar dit hoort natuurlijk bij het variabele kampeerleven. De hotels waren uitstekend.
We hebben erg genoten van onze reis en waren bijzonder tevreden van jullie sympathieke en correcte organisatie, een absolute aanrader dus.
Groetjes vanuit Wommelgem bij Antwerpen,

Frank en Hilde

Family Theunis, België


Beste Marco en Elise,

Hier gaat alles langzamerhand weer als vanouds al moeten we nog wel een beetje wennen aan het dagelijkse ritme, de donkere luchten en de temperatuur.
We vonden het heel prettig dat jullie bij ons langs kwamen. We hebben jullie tips goed kunnen gebruiken en we hebben de reis precies zo kunnen maken zoals we ons dat van te voren hadden bedacht. De hele reis was een groot avontuur waarin we zo ongeveer alles hebben gezien als mogelijk was aan dieren.
De enige die in ons rijtje nog ontbreekt is de neushoorn. Misschien voor de volgende keer!
We wensen jullie heel veel succes in Windhoek en hopelijk tot ziens!

Nogmaals bedankt en groetjes.

Ingrid en Luuk

A.C.J. van den Heuvel, Nederland


Beste Marco en Elise,

We zijn inmiddels inderdaad weer thuis na een vlot verlopen vliegtocht. Het is wel weer even wennen aan het weer hier: Bewolkt, regenachtig en rond de 12 graden.
Wij hebben, dit om te beginnen, heel veel waardering voor de uitgebreide manier waarop jullie onze reis hebben georganiseerd. Een prachtige map met alle benodigde gegevens; met name de routebeschrijvingen waren belangrijk omdat ons daardoor werk en dus tijd werd bespaard, dit zeker ook met name omdat de bezochte locaties heel vaak niet vlak bij de doorgaande wegen zijn gelegen
Ook de organisatie m.b.t. de aan- en afvoer van ons naar vliegveld en hotels was in orde.
We hebben diverse malen leuke ontmoetingen gehad, zoals die met een zekere Connie, onderweg van Rehoboth naar Sesriem.
In Opuwo hebben we het bezoek aan een Himbadorp gedaan via de lodge. We hadden het geluk dat we die tocht met z'n tweeën hebben gemaakt, met zelfs twee begeleiders.
Etosha is een hoogtepunt geweest in onze reis. Prachtig wat we daar aan dieren hebben gezien.
De campings hadden voldoende ruimte; we hebben twee keer zelfs helemaal alleen op de camping gestaan.
In Waterberg een gamedrive gemaakt, waarbij we al na een half uur vast kwamen te zitten in het zand, dit door toch slecht chauffeurswerk. De chauffeur moest dus lopend terug (uiteraard geen gsm-signaal!); we zijn daarna losgetrokken en hebben een andere route genomen. Dit bleek zeer lonend: Sabel-antilopen gezien en nyala's, en bij een waterhole neushoorns, hippo's, gnoes en waterbuffels. De bushcamper is ons goed bevallen.
Afsluitend: we hebben een prachtige reis gemaakt en genoten van Namibië, niet in het minst door jullie geweldige bijdrage. Het enige wat mij nog rest is dan ook onze hartelijke dank over te brengen, met de verzekering dat we jullie als ter plekke bekende organisatie zullen aanbevelen aan mensen in onze omgeving die ook een bezoek willen brengen aan Namibië.
Dank voor jullie bijzonder attente begeleiding!
Hartelijke groet van ons beiden, en veel succes met Explore Namibia!
Kees

C. Hokwerda, Heerenveen, Nederland


Hoi Marco en Elise,

Allereerst nogmaals hartelijk dank voor jullie zeer warme ontvangst en bijzonder leuke laatste avond in windhoek!!
Er gaat geen dag voorbij sinds we thuisgekomen zijn dat we niet over Namibië en onze prachtreis praten. Zouden we dan ook stiekem verliefd geworden zijn op dit ó zo mooie land ?
Alhoewel we de luxe hadden om een maand lang Namibië te doorkruisen en dank zij jullie excellente reisroute echt gekregen hebben wat we gevraagd hadden, komen wij zeker terug! Volgende afspraak op de vakantiebeurs in Utrecht!

Toon & Jesse , Antwerpen, België


Hallo Marco en Elise,

We hebben een geweldige reis achter de rug ! De combinatie Namibia – citytrip Kaapstad was heel geslaagd.
Maar wat een verschil! Namibia vonden we echt surrealistisch. Dat zoiets bestaat op deze aardbol.…
Alles is vlotjes verlopen, geen platte banden, niet opgegeten door de beesten…

En wat een zichten en gebeurtenissen… Naast de vele prachtige landschappen was het soms slalommen tussen het wild door. Leeuwen, giraffen, olifanten,
zebra’s, wildebeesten, duizenden hert-achtigen, neushoorns enzoverder, hebben we in alle maten en gewichten van dichtbij mogen aanschouwen en beleven.

Ook de culturele kant beviel ons enorm: een bezoek aan de San bosjesmensen en de duizenden jaren oude rotsschilderingen en gravures. De lodges waren eveneens de moeite: vanuit je bed genieten van
al het schoon dat Namibia te bieden heeft, wat kan je nog meer wensen!

De volgende keer zouden we wel opteren voor een jeep. Het ging met de Toyota maar het was toch wel een gehobbel en gebobbel. We wilden de auto echt
wel in zijn geheel terugbrengen dus hebben we het voorzichtig gedaan waarbij we toch soms dachten van: nu breekt ie in twee ! Maar ze kunnen dus wel best tegen een stootje!

Kaapstad was ook heel plezant! Naast vele mooie stranden en kliffen was het eveneens het seizoen van de walvissen. En we hebben er massaal veel gezien, zelfs gewoon vanaf de kust. En dan mogen we natuurlijk ook de lekkere wijnen niet vergeten… De traditionele beklimming van de Tafelberg stond natuurlijk ook bij ons op het programma!

Zoals je kan lezen, is het voor ons een reis geworden om nooit meer te vergeten…

Bedankt alvast voor alle informatie die we van jullie gekregen hebben !

En tot een volgende keer!

Groetjes,

Tini en Pieter, België


Hoi Elise en Marco,

We zijn wat laat met onze mail over de vakantie maar daardoor was het niet minder fantastisch. We hebben het echt geweldig gehad, de Sossusvlei met de hoge duinen de prachtige kleuren en de bomen in Deadvlei is een van de toppers! Het rijden was een avontuur waarbij we wel hebben vastgezeten maar in de Sossusvlei ben je gelukkig niet alleen.De flamingo’s in walvisbaai en de zeehonden allemaal te bijzonder om op te noemen.Opuwo vonden wij echt een geweldige plaats, we hebben hier wel 10 keer de hoofdstraat op en neer gereden om de sfeer te zien en te proeven.Hier hebben we met een gids een bezoek gebracht aan de Himba's en de Zemba's en later heeft hij ons nog meegenomen naar de markt (waar je geen blanke mensen tegenkomt) was echt heel erg leuk. M.n. het bezoek aan de Zemba's was echt erg leuk dit was niet toeristisch en het leven ging gewoon door ondanks dat wij er waren en volop foto's konden maken. Het was erg leuk om je zo tussen de bevolking te kunnen begeven en omdat we maar met zijn 2 waren ook heel ongedwongen qua sfeer. We waren erg blij dat we meer tijd hadden want Opuwo en de omgeving van de Epupa falls hadden we niet willen missen. Heel bijzonder hoe je vanuit het droge gebied plotseling in een oase staat. Het is alsof je droomt maar dan wel een hele fantastische droom. De watervallen en de Baobabs aan de oever.... geweldig. Vanuit onze kampeerplek keken we recht op de rustplaats van een enorme krokodil we voelden ons wel erg verwend met zo'n prachtige plek. De Cheeta farm was ook erg bijzonder en leuk, het aaien en "gescrubbed" worden door de ruwe cheetatong is iets wat we niet snel zullen vergeten. Later het voeren van de wilde cheeta's liet zien dat het toch andere dieren zijn dan grote huiskatten! Een hele bijzondere plaats om een nacht te verblijven. In Etosha hebben we veel dieren gezien en eigenlijk hoef je maar naar een waterplaats te gaan en alle dieren komen vanzelf daar naartoe: leeuwen, neushoorns, giraffes, olifanten, buffels en te veel om op te noemen gezien, dat was echt genieten. De Camping van Ngepi was geweldig. We zijn nog met een mokoro de rivier op geweest vlak langs de nijlpaarden, in het begin zaten we wat stijf in het bootje maar het is er zo mooi dat je al gauw weer ontspannen de omgeving in je op kunt nemen. Vanuit Chobe zijn we naar de Victoria falls gegaan die waren ook geweldig maar wel heel jammer dat Zimbabwe zo in de problemen zit. In Chobe hebben we een LUIPAARD gezien dus de vakantie is meer dan geslaagd!!!! Het rijden in Chobe was wel een hele uitdaging en het duurde even voordat we het vertrouwen hadden dat dit goed ging. Chobe heeft meer olifanten dan wij in Nederland konijnen hebben!!. Zelfs toen we in de vooravond stonden te koken kwamen er een paar op nog geen 10 meter afstand van ons kookpotje wat bomen slopen. Nou dan zij ze wel heel dichtbij en heel GROOT! De Campsite Mazambala Island was erg mooi en 's avonds konden we de nijlpaarden zo dichtbij horen grazen en kauwen dat we vroeg in de daktent zijn gekropen en van boven naar beneden zijn gaan kijken.We hebben heel wat van de adviezen van Elise opgevolgd en dat alles heeft ons een onvergetelijke vakantie bezorgd. Verder was alles prima geregeld en nergens problemen. De slaapplaatsen waren echt top, zeker Xaragu BB, Fort Sesfontein, Omarunga camp, Ngepi camp en Mazambala Island camp vonden wij echte uitschieters. We hebben enorm genoten en moeten nu volop aan de slag om de foto's (meer dan 12000!!!) te sorteren.
We zullen jullie zeker aanraden als we mensen spreken die Namibië willen bezoeken. Rest ons nog jullie nogmaals te bedanken voor een geweldige en onvergetelijke vakantie.

Heel veel groetjes,

Marionne en Jos, Nederland


Beste Marco en Elise,

De post is geopend, de was gedaan, de koffers staan weer in het stookhok, enfin, de eerste volle week Nederland zit er weer op. Hoog tijd dus om jullie nog eens zeer, zeer hartelijk te bedanken voor de perfecte uitvoering van onze reis door Namibië. We hebben dus een geweldige vakantie achter de rug!
Over onze reis door Namibië, die jullie werkelijk voortreffelijk op maat hadden samengesteld en die aan alle kanten klopte, zijn we zonder meer juichend. Wat een aardige mensen en wat een mooi land! We hebben de hele reis genoten. Ook de variëteit van het landschap en van de natuur was indrukwekkend. Enne, tja, we hebben dus heel veel dieren gezien en dat is natuurlijk ook een attractie op zich.
We zijn ook buitengewoon tevreden over de locaties die we bezocht hebben. Alle lodges - op slechts een enkele uitzondering na - voldeden precies aan wat we ons er van voor hadden gesteld.

Beste Marco en Elise, nogmaals, we hebben het reuze naar onze zin gehad en we kijken met heel veel genoegen op een echt prachtige reis terug. Hartelijk dank voor alles wat jullie - en dat steeds supersnel!!! - voor ons gedaan hebben.

Henk en Elly Janssen - van der Holst, Hilversum, Nederland


Beste Marco en Elise,

Hier gaat alles langzamerhand weer als vanouds al moeten we nog wel een beetje wennen aan het dagelijkse ritme, de donkere luchten en de temperatuur.
We vonden het heel prettig dat jullie bij ons langs kwamen en het bakje met inhoud was ook zeer attent! We hebben jullie tips goed kunnen gebruiken en we hebben de reis precies zo kunnen maken zoals we ons dat van te voren hadden bedacht. De hele reis was een groot avontuur waarin we zo ongeveer alles hebben gezien als mogelijk was aan dieren.
De enige die in ons rijtje nog ontbreekt is de neushoorn. Misschien voor de volgende keer!
Ook de tocht naar Caprivi en ons verblijf in Chobe en Moremi waren onvergetelijk.
We hebben deze gebieden met enkele andere stellen bereisd wat als voordeel had dat indien je vast komt te zitten je elkaar kunt helpen. In ons geval hebben we wel heel makkelijk kunnen reserveren voor Ihaha en Third bridge, voor de andere plekken konden we op de reservering van de ander bij boeken en zij op hun beurt bij onze reservering.
Je staat dan weliswaar met twee voertuigen op een campingplek maar dat is geen probleem. Ook merkten we dat het geen probleem was als je bv. voor Linyanti geboekt had en daarvoor in de plaats naar Savute ging om te overnachten. We hebben bijzonder genoten van Ihaha, het was daar zo mooi en rustig met overstekende kuddes olifanten over de Chobe rivier en veel buffels en antilopen soorten. Verder vond ik zwart Afrika weinig veranderd met 35 j. terug. De Caprivi en Maun en omgeving vonden we prachtig maar wel behoorlijk arm.
Ook de terugtocht via Buitenpos was prachtig. Nog bedankt voor het bevestigen!
We hebben steeds heerlijk naast elkaar gezeten!
We wensen jullie heel veel succes in Windhoek en hopelijk tot ziens!

Nogmaals bedankt en groetjes.

Ingrid en Luuk, Nederland


Wij hebben een DROOM van een vakantie gehad!!!!
Namibië is een prachtig en betoverend land, we zijn nu nog meer verknocht geraakt aan Afrika.
Van harte dank aan Elise voor de reismap,we stonden versteld ,we waren onder de indruk. Alles is prima verlopen,geen problemen onderweg.
De wegen waren in onze ogen ‘luxe wegen’,dit in vergelijking met andere Afrikaanse landen.
Alle lodges waren keer op keer subliem,we zijn van de ene verbazing in de andere gevallen.
Overal werden we héél vriendelijk ontvangen en hebben zelfs hier en daar een upgrade gekregen.
Op culinair vlak kan je in Namibië alles krijgen,zelfs chocolade muizen van Cote D’or………..!
Samengevat ,we hebben GENOTEN en heel veel plezier gehad en dit alles door de perfecte organisatie.
Tijdens gans de reis hebben jullie en ikzelf vele pluimkes gekregen,dank voor de goede samenwerking.

Nogmaals dank voor de sublieme vakantie !

Vriendelijke groeten en misschien tot ziens,

Ingrid en de ‘party’ Van Sannen, België


Hallo,

We hebben allebei met volle teugen genoten van deze reis.
Er zijn natuurlijk altijd dingen die je naderhand wat zou veranderen, maar dat is bij elke reis wel zo. Globaal genomen was alles perfect in orde.
We zullen jullie zeker verder aanbevelen bij de vrienden! De familie Van De Water (die we daar leerden kennen) denkt er trouwens ook zo over.
De auto was dik in orde en gaf ons een betrouwbare wagen, waar we ruim 4500 km mee gebold hebben.
Namibië is een prachtig land en we hebben hele mooie indrukken overgehouden en massa's foto + film.
Bedankt Elise nog eens voor ons voor de wijn (zeer lekker) en het pakketje.

Met vriendelijke groeten,

Sandrien Curfs, België


Hallo Elise en Marco,

We zijn weer veilig thuis, maar we moeten erg wennen. Gek genoeg is dat sterker dan bij vorige reizen.
We hebben genoten... Ons slotweekje Kaapstad was ook goed voor de geleidelijke overgang en een beetje tutten met de familie.
Ik ben bezig mijn foto's te ver(be)werken, zodat het allemaal nog weer even langskomt.. Zodra ik wat overzicht heb zal ik een aantal (eerst verkleinde) foto's opsturen, zoals ik Elise heb beloofd.
We hebben veel lof voor de manier waarop jullie de reis met ons hebben voorbereid en begeleid. De souplesse waarmee het programma werd omgegooid was erg goed!
Een aanrader, die we al aan Elise hadden gemeld, is zeker een excursie met de "living desert" in Swakopmund. Chris Nel doet dat werkelijk heel erg goed en leuk.
Onze slotconclusie over de hele reis is uitermate positief, alleen gaan we een volgende keer in een iets minder regenrisicovolle periode.

Nogmaals bedankt voor jullie bemoeienissen en de leuke attenties.
We hebben nog contact.

Peter en Queenie, Nederland


Beste Elise en Marco,

We zijn inmiddels alweer 2 weken thuis en moeten soms nog steeds wennen. Bijna geen zon te zien hier in Nederland.
Steffie is ook alweer verkouden geweest van het grote temperatuurverschil.

Maar we wilden jullie nog even bedanken voor alle goede zorgen en tips. De autohuur was echt prima. Goede uitleg en service gehad voordat we gingen dus dat was erg fijn.
Gelukkig hebben we geen lekke banden of zo gehad dus hoe de service onderweg is, geen idee.
We vonden het ook erg fijn dat we Elise voordat we op weg gingen nog ontmoet hadden en dat ze ons nog tips en aandachtspunten meegaf. Ook tijdens onze reis vonden we het erg fijn dat we konden bellen.
Er was eigenlijk niks aan de hand maar omdat je mensen tegenkomt die zeggen dat het allemaal zo erg is met water en regen word je toch wel een beetje "bang".
Wij hebben in ieder geval heel veel geluk gehad met het weer, amper regen gezien.

Echte tips of zo hebben we denk ik niet want jullie weten al veel natuurlijk.
In ieder geval bedankt en we zullen jullie zeker aanraden bij anderen.
Heel veel succes verder.

Groetjes Ruud en Steffie, Nederland


Dag Marco en Elise,

Allereerst...geweldig zoals het allemaal verlopen is. We kunnen deze vakantie in onze top 3 zetten, misschien zelfs op de eerste plaats. Compliment alles was perfect geregeld.
We zijn behoorlijk onder de indruk van de ruimte en rust in Namibië. In Etosha heb ik een traantje weggepikt van ontroering toen daar zomaar een kudde olifanten liep met maar liefst 8 jonkies!!!!! En de enige leeuw, die nota bene op mijn verjaardag zo'n 3 kwartier voor onze auto bleef lopen, alsof hij onze gids was! Mooier cadeau heb ik nog nooit gehad.
In Khorixas was de camping volgeboekt, maar we kregen een ingerichte tent aangeboden!
Het enige wat een klein (heel klein) beetje lastig was, was welke afslag je moest nemen om Windhoek in te komen. Dat kon je nl. niet zien op de kaart en ook niet op de bewegwijzering. We hebben daar even wat rond gereden voor we de goede weg weer hadden. Misschien een tip om te vermelden wat er op de borden staat.

Met hartelijke groet, Ria.

Ria en Harrie Meijer, Nederland


Hallo Elise en Marco,

Wij zijn terug thuis, maar houden er aan om jullie nogmaals hartelijk te bedanken voor de begeleiding bij onze selfdrive.
Alles is perfect verlopen.
De hoogtepunten????? Niet op te sommen......
De self-drive was één groot hoogtepunt.

Bij mij kriebelt het al om aan de Kunene en Caprivi te beginnen......

Groeten,

José

J. Goreux, België


Hallo Marco en Elise,

We zijn alweer 2 weken thuis en volledig in het dagelijkse ritme, vandaar de late beantwoording van jullie mail.

We hebben een heerlijke tijd gehad in Namibië, de auto en service waren echt top, wat een vriendelijk en zorgzame mensen daar, reëel en grappig! Geen enkel probleem gehad met de auto, de tent was prima en de aanvullende gear compleet.
Qua verblijfplaatsen vonden we Desert camp echt prachtig. De campsite op Uis is mooi, maar in de middag naar Brandberg is veel te heet, dus daar viel ons programma wat op zijn gat, geen malheurre, lekker gezwommen maar volgende keer plannen we dit wat anders.
Palmwag, super. Kamanjab, aardige camping, maar de cheetahs maken echt alles goed.
Etosha, altijd fantastisch al slaap je in een kartonnen doos (was niet zo hoor maar bij wijze van spreken).
Waterberg, de mooiste campsite van heel Namibië. (we zijn zwaar ge-biased). Daan Viljoen was een niet zo prettige ervaring. Er waren al 2 dagen geen bezoekers geweest, het is wat run down, kunnen we mee leven. Maar toen de bewaker met zijn AK-47 langs kwam om, bij navraag, de criminals weg te houden uit het park en de auto moesten we toch meer uit het zicht halen, dan voel je je niet zo op je gemak (vooral als je de enigste bezoeker bent op het hele park). Kortom, niet echt een aanrader. Op de terugweg naar Windhoek zagen we de squattercamps ook op minder dan 10 km van Daan Viljoen.
Misschien kunnen jullie iets met deze info voor volgende boekers.

We willen jullie hartelijk danken voor al het geregel, de prachtige map met alle details en het inspirerende email en post verkeer met jullie. N.a.v. onze foto's zijn er al wat vrienden, collega's en hardloopmaatjes die Namibië met eigen ogen willen zien, jullie naam en e-mail adres is genoemd en uitgewisseld, hopelijk komt er veel van los!

Veel succes met de business en veel geluk in Namibië, hopelijk tot kijk!

Chris en Astrid, Nederland


Beste Marco en Elise,

We zijn weer heelhuids thuisgekomen na een heerlijke vakantie. Wat een ontzettend mooi land. Iedere dag een andere impressie. De mensen waren ook ontzettend vriendelijk. Het was ontzettend leuk om onderweg al die verschillende dieren te zien. Overstekende bavianen is toch een heel apart gezicht. De dieren die we onderweg niet hebben gezien hebben we uiteraard wel in Etosha gezien. Een groep van 30 olifanten is toch heel indrukwekkend.
Helaas hebben we geen leeuw of luipaard gezien. Dus toch nog maar even naar de dierentuin.
Voor Jan Jouke was het mooiste de Epupa falls en voor Laura Death vlei in Sossusvlei. De campings en pensions waren goed geregeld, overal hadden we een mooie plek. Wat ons heel erg opviel waren de schone sanitaire voorzieningen in het hele land. Daar kan Nederland nog een voorbeeld aan nemen. De mensen waren erg vriendelijk tegen ons en altijd behulpzaam. Bedankt voor de alle vragen waarmee we jullie van te voren hebben mogen lastig vallen. Alles was prima geregeld. We hebben uiteraard geen spijt dat we de reis iets hebben kunnen aanpassen naar onze wensen.

Groeten,

Laura van Egmond en Jan Jouke Eikelboom, Nederland


Hoi Marco en Elise,

We zijn weer thuis! Behalve dat mijn koffer zich nog ergens tussen Windhoek en Düsseldorf zich bevindt, was het een superreis. We hebben het heel mooi gehad. Veel kilometers gemaakt, 4400, veel gezien, veel dieren en wat een rust in het land. Jullie hebben er echt een mooie reis van gemaakt. Op dit moment zijn we een selectie van de 950 foto's die we hebben gemaakt, aan het maken. De familie vind het vast leuk om te zien, maar 950 foto's zijn wel wat veel. We hebben het tot nu toe kunnen halveren!!!
De slaapplaatsen waren super, we hebben overal veel gezien. Alleen in het noorden bij de Okavangorivier hebben we wat minder gezien qua dieren. Wel is het in het noorden heel anders m.b.t. de mensen, dus dat was wel weer prima. Aan het eind was het wat dat betreft wat rustiger, maar dat is aan het eind ook wel lekker.
Sossusvlei is mooi (Deadvlei vonden we nog mooier), Solitare is gewoon leuk omdat ik het boek had gelezen, Swakop is een gezellig stadje, cruise in Walvisbaai is mooi, zeehonden waren indrukwekkend om te zien, de cheetahfarm was super en ook het ultralight vliegen met Nico was fantastisch. Etosha is natuurlijk ook prachtig en ga zo maar door.
Kortom, we hebben een prachtige vakantie gehad.

Bedankt!

Jan en Nynke, Nederland


Dag Marco en Elise,

Onze excuses dat we nu pas reageren. We hebben een prachtige reis gehad. Alles is super vlot en probleemloos verlopen. Al onze accommodaties waren tip top in orde!! We zijn zeer tevreden dat we jullie hebben aangesproken om onze route uit te stippelen.
Namibië is inderdaad prachtig en het is heerlijk om erin rond te rijden. Iedereen was heel vriendelijk en behulpzaam. We hebben in Aus wel pech gehad dat het twee dagen heeft geregend, waardoor we een nachtje in de auto hebben moeten doorbrengen (aangezien alles kletsnat was). Maar blijkbaar is regen nogal uitzonderlijk deze periode van het jaar dat we dit misschien moeten beschouwen als een geluk :-) .
De cruise die we in Walvis Bay hebben gemaakt vinden we een aanrader! Opuwo vonden we fantastisch! Echt bizar hoe al de mensen daar samenleven. We hebben er ook een himba dorp bezocht met een gids geboekt vanuit het hotel. Deze gids deed dat heel goed, gaf heel veel uitleg en heeft toch veel moeite gedaan om een dorp te zoeken ver van de stad .
In Etosha hebben we alle dieren gezien die we wilden zien, het was echt een paradijs.

Kortom: het was een prachtige reis!
BEDANKT!!

Maarten en Katrien, België


Goeden avond Windhoek,

Na een lange reis wil ik jullie danken voor de goede organisatie en het genot. Ik kom nog op terug als ik uitgerust ben.
Wij hebben heimwee naar dit prachtig land en de hele middag kijk ik en orden ik de foto’s. Ik wil terug.
Wij hebben genoten op alle fronten, details komen nog.

Groet,

Ghislaine en Aurelie, Nederland


Beste Elise en Marco,

Wij vinden het ongelooflijk dat wij bij onze thuiskomst reeds een mailtje ontvingen van jullie.
We vonden Namibië een schitterend land en hebben een reuze tijd doorgebracht samen.
Wij zijn heel actief bezig geweest, hebben ook nog paard gereden, quad gereden...
Etosha is een prachtig gebied, we zagen geen leeuwen, maar wel olifanten, giraffen, jachtluipaarden en cheeta's.
De reis is vlekkeloos verlopen, alles was top in orde en duidelijk!!
Hartelijk dank hiervoor en ook nog eens van harte bedankt voor alle lieve attenties (daar zijn jullie wel super in !!).
Wij prijzen jullie zeker aan bij onze kennissen!

Groetjes van ons allemaal,

Kurt, Lieve en de kids, België


Hallo Elise,

Na een supervakantie zijn we weer thuis in Holland, ofschoon thuis in Holland ? Ik verlang nu al weer terug naar Afrika.
Zoals gezegd, de vakantie was zeer geslaagd, en we willen je bedanken voor alle regelingen die je gedaan hebt en alle tips die we van jou gekregen hebben..
Nou wij kijken alweer uit naar volgend jaar, eigenlijk had ik in gedachten om Mozambique – Malawi te gaan doen, waarbij ik het jammer vind niet meer van jullie diensten gebruik te kunnen maken, maar wie weet veranderen de plannen nog.
He nogmaals bedankt, ook namens Helma,Inge en Joop en veel succes met “Explore Namibia”. Trouwens ik zou er “Explore Africa” van maken, geeft wat meer mogelijkheden.

Groetjes,

Jaap Zorge, Nederland


Beste Elise en Marco,

Wij zijn inderdaad weer veilig thuis na een fantastische reis door Namibië. Wij zijn heel erg enthousiast geworden over Namibië en zullen onze vrienden het zeker aanraden om ook een rondreis te gaan maken.
Wij kunnen echt niet aangeven wat wij nu het aller-leukste of het aller-mooiste vonden. Wij zullen jullie zeker aanraden om de reis voor hen te organiseren. Mochten jullie iemand informatie willen laten inwinnen bij ons dan doen wij dit heel graag voor jullie. Jullie hebben het fantastisch georganiseerd, alles klopte. De map die jullie gemaakt hadden vonden wij echt geweldig en heel handig.
Jullie staan bij de lodges en kampeerplaatsen heel goed aangeschreven. De mensen doen graag zaken met jullie. Voor ons handig want wij hoefden alleen maar jullie naam te noemen en het werd geregeld.

Met vriendelijke groet en misschien wel tot ziens in Namibië.

Anneke & Leendert Belder, Martin van der Heijden, Nederland


Beste Elise en Marco,

Wij zijn intussen al weer gewend aan de Nederlandse sleur, (maar gelukkig hebben we de foto's nog) en de herinneringen aan een fantastische reis.
De weidsheid van het land met dierenpracht en diverse bevolkingsgroepen is een verademing vergeleken met het bumper aan bumper rijden in Nederland.
De lodges die jullie voor ons uitgezocht hebben waren ook stuk voor stuk prachtig en uniek.

Mijn persoonlijke hoogtepuntje was het bezoek aan de Cheeta farm.
Ook heel lieve mensen met veel aandacht voor de gasten. Wij vonden het ook heel leuk jullie ontmoet te hebben en zullen de reis ook aanraden aan vrienden en vriendinnen. En wie weet doen we nog eens een ander rondje in Namibië.

Tot ziens en veel geluk en plezier in Namibië!

Gerard en Anniet, Nederland


Hoi Marco en Elise,

Met weemoed zitten wij nu achter de computer na onze eerste dag werken. De terugreis is perfect verlopen, net als op de heenreis zaten we bij de nooduitgang, beenruimte tot en met dus!

De reis was super, alles was goed geregeld en we hebben werkelijk nergens problemen mee gehad. We hebben genoten van al het moois van Namibie en de ballonvaart is zijn geld dubbel en dwars waard.
Enerzijds vanwege het uitzicht natuurlijk, maar zeker ook het lekkere ontbijt in de woestijn!!

Joe's Beerhouse is, ondanks dat het te boek staat als toeristisch, een leuke, gezellige locatie met uitstekend eten.

In Walvis Bay hebben wij een daguitstap gedaan naar Sandwich Harbor met een gids. Werkelijk waar een super uitstap, met veel kennis de gids en gave 4x4 track langs de kust, die letterlijk
deels door de zee ging, aangezien een deel van het strand de dag ervoor was weggespoeld.

Super bedankt voor het regelen, wij hebben een top-vakantie gehad!

Groeten,

Maarten en Inge, Nederland


Hallo Marco / Elise!

Inderdaad, we zijn weer in het koude België aanbeland. Het was echt een schitterende reis, de combinatie van georganiseerde routes & overnachtingen met het alleen-reizen was voor ons een voltreffer. De overnachtingen waren ook prima in orde! En het land heeft volledig aan onze verwachtingen voldaan (en meer), echt spectaculair. Ik heb jullie alvast aangeraden bij mijn ex-baas; wie weet doet hij volgend jaar dezelfde trip ;-)
Echte opmerkingen hebben we dan ook niet. Misschien wel één extra aanrader: de vogels waren dit jaar nog niet gemigreerd naar Swakopmund/Walvisbay dus hebben we eens op de kaart gekeken wat er nog te doen was en vlak bij Swakopmund (ten oosten) ligt het 'Moon landscape', (gratis) onderdeel van de Welwitschia Moon Landscape tour. Waarschijnlijk kennen jullie het wel.
Nogmaals bedankt; we laten zeker ook nog wat horen van ons op de blog!

Groetjes,

Ingeborg & Pieter, Belgie


Hallo Elise en Marco,

Morgen nemen we de draad weer op in de zaak, waar we hem een maand geleden lieten liggen.
Wees gerust, het zal moeilijk worden. Het zonnige en lekker warme Namibia ruilen voor het grijze, koude (slechts 5 graden) België vraagt toch wel een serieuze aanpassing. Maar onze prachtige rondreis blijft nog wel een paar weken nazinderen in ons hoofd.
Misschien was er af en toe wel eens wat te weinig tijd om te genieten van een mooie locatie. Maar dat ligt eigenlijk aan ons. We wilden op die kleine maand zoveel mogelijk beleven en zien maar Namibia is zo mooi maar ook zo uitgestrekt dat je echt keuzes moet maken.
Niettegenstaande onze onstilbare honger, zat jullie programma prachtig in elkaar en danken we jullie, in naam van gans de groep, voor de prachtige reis die jullie ons bezorgd hebben.
Geef toe, het was geen sinecure, maar het geduld en de snelheid waarmee jullie steeds onze héél veel vragen beantwoordden verdient een superaanbeveling voor allen die Namibia willen bereizen. Alles is perfect verlopen. De pech die we hadden met één van de jeeps, het vastrijden in de duinen in de buurt van Walvisbay (wat was dit toch onvoorzichtig voor onervaren 4x4 rijders!), het 'last-minute' boeken van extra activiteiten, ... steeds mochten we rekenen op tips en daadwerkelijke hulp van jullie.
We zijn supertevreden en wees gerust als we binnen enkele jaren de Caprivistrook en omgeving bezoeken, doen we zeker terug beroep op jullie.
Veel succes met jullie zaak en leven in Namibia en bedankt voor alles.

De fotografengroep: Ria en Filip, Lea en Johan, Patricia en Jos, Andrea en Marc, Myriam en Luc, Brigitte en Jacques, Linda en Jean-Pierre, België

P.S We komen zeker langs op het vakantiesalon met een selectie van onze mooiste beelden.


Hallo Marco,

We hebben een hele mooie reis gehad!
Alles is goed gegaan, we hebben genoten van de mooie natuur en de aardige mensen!
Heel bijzonder vonden we de Himba's, maar ook de natuur en fauna van o.a. de Nationale parken vonden we heel mooi. De auto was prima, maar qua rijden was het niet zo goed als een normale 4x4 met daktent denk ik. Kortom, we genieten nu nog na van een hele mooie reis, het is hier nu koud, druk en we moeten weer werken!
Maar nogmaals bedankt voor de goede organisatie!

Groeten,

Nicolette en Guy, Nederland


Beste Marco en Elise,

Wat een geweldige vakantie hebben we gehad; elke dag was het voor ons weer even spannend wat we weer zouden beleven en waar we terecht zouden komen. Dankzij jullie goede voorbereidingen en adviezen kwamen al onze verwachtingen meer dan uit.
We hebben genoten en raken , nu we weer thuis zijn, niet uitgesproken over alle dingen die we hebben meegemaakt.
Het land met al zijn mooie verschillende landschappen,
De stilte die je kon horen,
De vogel geluiden waar je mee wakker gemaakt werd,
De vriendelijke mensen die we ontmoet hebben,
Etosha Park waar we veel dieren en vogels gezien hebben en een geweldige grote olifant,
De Himba's, met hun manier van wonen en leven,
De bushmen hebben diepe indruk op ons gemaakt en niet te vergeten de geweldige zonsondergangen en zonsopkomsten.
Jullie merken het wel als je eenmaal begint met je indrukken te vertellen, dan kun je bijna niet meer stoppen.
Dankzij jullie organisatie was alles zeer goed geregeld en we merkten onderweg dat iedereen zeer te spreken was over jullie en jullie organisatie!!
Dit compliment zou ik aan jullie doormailen dus bij deze.

Hartelijke groeten uit een koud en donker Nederland.

Jaap en Joke du Pon, Nederland


Hallo Marco & Elise,

Het is beschamend dat we nu pas antwoorden, we zeggen steeds dat we dringend een mailtje moeten sturen maar het is er nog niet van gekomen, sorry hoor...
Onze reis naar Namibië was... , tja, heb er eigenlijk geen woorden voor... Het was alles wat we verwachtten maar dan nog 1000X beter!! Ik bent de eerste weken dat ik terug was best Depri geweest ,pffff, moest echt afkicken!
We willen jullie hartelijk bedanken voor de goede organisatie, we hebben zonder zorgen steeds ten volle kunnen genieten!
Hebben wel even autopech gehad, een gebroken veer, al een geluk waren we juist bij Swakopmund toen het gebeurde dus op enkele uurtjes tijd konden we verder.
We zijn nu weer plannen aan het maken om terug naar Afrika te komen en zéér zeker terug naar Namibië. We denken er zelfs aan om met de auto van Antwerpen naar Zuid-Afrika te reizen, wie weet...

Nogmaals bedankt en misschien wel tot ziens, grijze Belgische groetjes;

Wally en Harry, België


Hallo Marco, Elise en Natasja,

We zijn weer terug in Nederland en ik wil jullie toch snel even vertellen dat we een heerlijke reis hebben gehad dank zij al jullie prima voorbereidingen. We hebben met ons groepje echt genoten en de plannen om de zuidzijde van Namibië te gaan bereizen borrelen al op. Sossusvlei, Fish River Canyon etc. willen we het toch ook graag eens zien!
Het is geen commentaar, maar we vinden het toch wel erg prettig om op een plaats iets langer dan één nacht te verblijven, zodat je ook iets meer tussen alle activiteiten door kunt relaxen of wat intenser kunt genieten. Wat we leuk vonden was her en daar de mogelijkheid om te wandelen, want je zit toch wel erg veel in de auto, bij gamedrives etc. De Toyota Landcruiser was perfect! Het laatste stuk naar J'burg was wel een beetje saai, maar dat was onze eigen keuze.
De excursie naar de Vic Falls was ongelooflijk. De Falls waren prachtig, en de reis met de ferry over de Zambezi naar Zambia was één gigantisch avontuur. Niet een aanrader, want je moet daar 5 kantoortjes langs voor van alles en nog wat en dat duurde bij de heenreis ongeveer anderhalf tot 2 uur en op de terugreis nog eens een uur. We hebben zelf het verkeer staan regelen, anders waren we voor het sluiten van de grens niet op tijd weer in Namibia terug gekomen. Het Livingstone sterrenhotel daar, naast de Falls was een absoluut prachtige plek, waar we heerlijk genoten hebben van de 5 sterren lunch, na ons waterbad!

Nogmaals dank voor jullie organisatie!

Hartelijke groet uit een warm Nederland, 25 graden vandaag!!!

Bob Nellensteijn en party, Nederland


Hoi Marco & Elise,

Het was G E W E L D I G!!!

Ten eerste mijn complimenten voor de prima organisatie, de routebeschrijvingen waren heel duidelijk (er stonden 2 piepkleine foutjes in), de campings allemaal prima en de lodges/accommodaties ook geweldig. Qua reisafstanden was de reis voor ons prima in evenwicht.
Wij hebben de living desert tour van tommy collard in Swakopmund gedaan. Zeker als je veel boekingen met kinderen hebt een absolute aanrader!!! Dit zou ik absoluut in jullie programma opnemen!
De Himbatour was geweldig, echt een aanrader voor iedereen. En de rijafstanden waren echt in orde, zouden voor familie met kinderen ook niet langer moeten zijn!

Kortom: alles was echt prima en ik ga zeker nog een keer terug naar Namibië. Ook Romy vond het echt geweldig en heeft genoten. Nogmaals hartelijk dank voor jullie perfecte organisatie!!!

Gr. Patrice, Oostenrijk

Patrice en Romy, Oostenrijk


Hello Elise, Marco,...........

We zijn nu al een paar dagen thuis, doch het is er nog niet van gekomen om een mailke naar jullie te sturen.... We waren nog in transe van onze fantastische reis...
We danken jullie dan ook van harte om de goede regeling ( geen enkel foutje of onregelmatigheid te bespeuren ), bijgevolg denk ik dat dit zeker het werk van Elise is
geweest......hm hm.........
Alles is vlekkeloos verlopen en het was ..........!!!prknmqqurma en nog veel meer, dus, er zijn geen woorden voor...
Het was voor ons een " echte vakantie " , meer moesten we niet.
De enige foto die we konden flitsen was er een van Elise, dus die stuurden we dan ook graag op.

Met oprechte vriendelijke groeten van Annie en Eric en nogmaals onze dank voor alles.

enne......... volgend jaar zouden we naar ........... gaan ( geef ons een hint??????) misschien kunnen jullie in een ander land ook alles regelen voor ons?????

Annie en Eric, België


Hoi hoi hoi Elise!

Ondertussen zijn we al weer een klein weekje terug van Afrika. Het was me weer een avontuur!
Ik ben heel blij dat we zowel Namibië als Botswana hebben doorgereisd. Het zijn 2 totaal verschillende gebieden. Namibië heeft prachtige natuur en daar is alles meer georganiseerd, maar Botswana daar is het camperen in de wildernis tussen al het wild... en dat maakte de reis des te boeiender...

In Namibië heb je prachtige uitgestrekte savannes en bergen. Ik heb prachtige foto's kunnen vastleggen met het lange witte droge gras met daarin wild, en dan met prachtige bergen op de achtergrond. De Fish River Canyon is ook echt spectaculair, en dan de rode duinen, fantastisch! Ja dat is wel een wereldje apart ! We hebben een mooie wandeling gemaakt in de rode duinen van Deadvlei, 's morgens bij zonsopgang, naar een top van een duin en verder een mooie rondtocht. 's Morgens is dat nog mogelijk maar tegen de middag wordt het zo heet dat het niet langer nog mogelijk is, en dan komt er ook meer wind opzetten en zandstormen op de hogere toppen. Dus de top van die hoogste duin was ondoenbaar. Het was zand eten...

In de duinen rond Swakopmund hebben we een tocht met gids genomen. Met busje werd er in de duinen steil op en afgereden, echt héél steil naar beneden waarbij het serieus kriebelde in den buik... Ik hield het bijna voor onmogelijk...
De gids was super in het opsporen van dieren in de woestijn zoals slangen, gekko's, kameleons. Om slangen en gekko's te vinden, zocht hij naar sporen en begon hij te graven. Ook weer een belevenis apart. Ik heb een slang rond mijne nek gehad... een mooi halssnoer... Ik zei de gids dat ik hoopte dat die niet zou bijten, waarop hij zei "dat hoop ik ook!", en ik heb een kameleon in mijn handen gehad... Ja zoiets moeten ze mij geen 2 keer vragen...

Aan de Epupa Falls hebben we een plaatselijke gids genomen om een Himba-dorp te bezoeken, wat echt heel interessant was. Ook de bosjesmensen bezocht met een plaatselijke gids.

Etosha National Park is een heel mooi park. Je krijgt zoveel wild te zien dat ge op den duur zegt, 't is weer maar een springbok, 't is weer maar een zebra... De laatste dag daar zagen we een mannekes-leeuw die in het hoge gras langs een water lag, wachtend op de vrouwkes die dan op jacht zouden. We hoopten dat er wat ging gebeuren en wachtten er urenlang, zonder veel verandering. Uiteindelijk móesten we door want we moesten het park verlaten en moesten nog een heel eind rijden. Resultaat: te laat... De zon ging onder, de hemel verkleurde zich rood, prachtige beelden kunnen maken van kudu's en giraffen met de rode lucht. En als het donker wordt, verschijnen er veel meer dieren op de grindwegen en is het nogal meer op te letten. Uiteindelijk 1,5 uur te laat aan de gate, alles gesloten... Daar stonden we dan... Maar geluk... een half uurke later kwam er een parkranger binnengereden, en ik heel mijne uitleg gedaan gelijk het was, en hij liet ons het park uit. Geluk...

Die auto met tent op het dak was echt ideaal. Liever slapen op het dak dan op de grond, want als je die huilende leeuwen hoort, dan voel je je toch veiliger op dat dak... En vooral in Botswana!
In Moremi National Park... een aap achter mijn veren...
De eerste morgen daar in dat park. Ik vroeg de tent uit, tanden poetsen, wat opfrissen, naar toilet en al water koken voor de koffie. Svein nog efkes laten liggen. Dan al koffie, melkpoeder, thee, suiker, borden, koppen op tafel gezet, en plots een vrij grote aap langs tafel die recht in m'n ogen keek. Ik riep "Svein, hulp, een aap!" Die was rap in z'n onderbroek de tent uit en ladder af, maar de aap was ervandoor met onze halve kilo suiker. Het hielp niet dat ik met mijn armen in 't rond sloeg om hem te stoppen om wat te pakken. Ik liep hem achterna "Hei, gij daar!" Hij zette zich rustig neer met de suiker en liep dan een boom in. Ik nam wat foto's. Dan kwam er een 2e aap die achter die 1e aanliep, hij sprong naar de volgende boom, de zak suiker scheurde en de suiker liep er allemaal uit. Maar toen kwam die 1e achter mij aan... Ikke eerst nog een fotooke pakken i.p.v. direct gaan te lopen... Ik zette het dan ook op een lopen en riep en krijste de heel camping bij mekaar (alhoewel daar niet veel auto's stonden). Ik draaide me dan om en zwaaide met m'n fototoestel naar hem om mij te beschermen, want ik had niks anders, maar al goed zeg dat hij dat niet heeft gepakt... Ik had schrik dat die mijn been zou pakken en bijten. Svein nam een campingstoel om te kloppen als 't nodig was, maar toen bleef de aap wel op afstand (een "baviaan"). Ik had veel schrik op dat moment maar achteraf moest ik er heel hard mee lachen... Grappig hé. Spijtig dat dat niet is gefilmd, een aap achter m'n veren...
Tijdens de avond, nacht en vroege morgen hoorden we een massa geluiden... waarschuwende geluiden van impala's om gevaar, krijsende vogels, brullende leeuwen vrij dichtbij, knorrende geluiden (weet niet hoe dit geluid te beschrijven) van nijlpaarden heel dichtbij... en als je dan met een koplamp je potje nog aan 't koken bent, dan nog snel moet eten en de afwas doen... ik moet zeggen, ge voelt u dan toch niet echt veilig... en dan te weten dat de nijlpaarden dé gevaarlijkste dieren zijn waarbij dé meeste mensen sterven zowel in het water als op het land... Avontuur is dat !

Maar dan de Central Kalahari, waar je nógal wilder kampeert... Je hebt je eigen campingplaats, ver weg van de volgende campingplaats... We hebben er een mooie rondtocht gereden.
De 2e nacht (Tau-campsite), de zon was neer om 18u, pikdonker om 18.30u, en huilende hyena's en brullende leeuwen in de verte. Ik kreeg paniek: "Svein snel ! Het is hier niet veilig! Alles inpakken en tent in!" Om 19u lagen we al in ons tent ! Svein, zo'n rustig ventje, kreeg de slaap al snel te pakken, maar ik lag te luisteren naar de hyena's en de leeuwen... Plots waren we omgeven door huilende hyena's, helemaal rond onze auto! Ik durfde me niet te verroeren, ik durfde Svein niet te wekken die gewoon verder sliep en niks merkte! Goh en we hadden de koplampen en fototoestel bij ons in de tent, maar ik durfde niet naar buiten te schijnen en durfde helemaal niet die rits van het muggennet open te ritsen... Iets later was het gehuil verder weg. Hoorde ik daar een cheeta vlakbij, of was het gewoon een wilde kat? Het werd voor mij een slapeloze nacht met veel angst... en toch wou ik eens zo'n hyena en leeuw van vlakbij zien... Om 4u tent uit voor een plasje, met Svein als wachter met een dikke lange knuppel... Om 6u liep de wekker af, maar nog te vroeg om op te staan, het was nog donker, en 10 minuutjes later hoorden we een huilende leeuw vlakbij! Svein stak zijne kop helemaal buiten en ja hoor, daar kwam een leeuwin op slechts 5 meter van de auto, keek naar ons daarboven, ze zag er maar magerkes uit... maar wandelde dan weg. Jammer toch, ze was nog net 10 minuten te rap om goei foto's te kunnen maken! Net nog niet licht genoeg!
Maar overdag hebben we dan gelukkig nog 6 leeuwen gezien in de Passarge Valley, nl. een mannekesleeuw met zijne harem. Puur toeval viel mijn oog tijdens het rijden op iets bruins wat boven het lange gras uitstak op zo'n 100 meter afstand. "Svein, stop, ik denk een leeuw! Achteruit!" Toen was het weg. Even blijven staan en ja hoor, daar kwam er opnieuw een kop opsteken, en uiteindelijk telden we er 6. We hebben er 2,5 uren gestaan tot de zon onderging. Tussendoor stond er één van de leeuwen op en legde zich een paar meters verder weer terug neer. Er kwam meer beweging tegen dat de zon onderging, maar blijkbaar nog te vroeg om op jacht te gaan.
Mijn droom was werkelijk nog meerdere leeuwen te zien, en het was onze laatste kans, en... mijn droom werd vervuld...

Ziezo, dit waren enkele momentopnames van onze reis. Het was geweldig! Een massa mooie herinneringen, 7800 foto's, 12 uren film, een kilo rood woestijnzand, stenen, zoutkristallen, enkele souvenirs, droge vruchten van bomen o.a. van 3500 jaar oude baobab-boom, en reuze-worsten van sausage-tree. Dat allemaal tesaam waren al vele kilo's. Met een grote sportzak bij te kopen, is het allemaal goed thuis geraakt...

Heel veel groetjes!

Lydia Vervoort, Noorwegen


Beste Marco en Elise,

Heeeel erg lang niks van ons gehoord maar we wilde toch nog even laten weten dat alles prima verlopen is en dat de reis door Namibië in december /januari toegevoegd wordt aan 1 van de beste vakanties ooit! Alle locaties zijn heel goed bevallen, campings altijd goed uitgerust met alle voorzieningen (de een wat schoner dan de ander) en alle lodges zijn meer dan mooi. De enige lodge waar we nooit hebben geslapen is de Kunene River Lodge. We hebben ons daar aangemeld en zijn doorgereden om de Ruacana Waterval te bezichtigen. De weg tussen the lodge en de waterval was de grootste uitdaging van de vakantie en daar hebben we 5 uur over gedaan.
Wegen ondergelopen met water waarbij we door lokale bevolking zijn geholpen om alternatieve "betere" routes te vinden. Spannend maar ontzettend gaaf.
Voor 1 keer was dat dus leuk, maar om nog een keer terug te rijden s' avonds en vervolgens de volgende dag weer dezelfde route te nemen vonden we te gek en hebben dus een camping genomen vlakbij de waterval...

Nogmaals bedankt voor alle goede zorgen en organisatie!

Kort ander vraagje: kunnen jullie ook helpen bij onze volgende reis naar Botswana :-)
Zou een soort gelijke reis moeten worden waarbij we vliegen op Johannesburg...

Fijn weekend

Mit freundlichen grüssen / Kind regards,

Bea Weber, Zwitserland


Hallo Natasja en Marco,

Wij zijn afgelopen woensdag thuis gekomen en de gewijzigde vluchten waren waren prima geregeld door Air Namibia. Met betrekking tot de reis kunnen wij zeggen dat alles prima geregeld was en goed is verlopen. Het was voor ons een prachtige nieuwe ervaring deze manier van reizen. Een aandachtspunt is misschien de klanten te vragen of zij een snel of langzaam willen reizen. Dit vragen wij omdat wij in sommige gevallen wel een dag langer hadden willen blijven staan. Maar de plekken die wij bezocht hebben waren erg mooi vooral het noorden Opuwo een smeltkroes van stammen en de Epupa watervallen.
Door deze manier van reizen en contact met een Duits echtpaar zijn wij wel op een ander idee gekomen namelijk over twee jaar als wij beide stoppen met werken een reis te maken per auto van Kaapstad ZA naar Kamerik Nederland. Nu is dat nog twee jaar maar ik denk dat dit ook een lange voorbereiding nodig heeft. Kunnen jullie ons daarbij helpen, of weten jullie wie we hiervoor kunnen benaderen.

Wij hopen van jullie te horen.

Met een vriendelijke groet,

Gerda en Jan, Nederland


Beste Natasja,

Sorry voor het late antwoord. Als je terugkomt van vakantie kom je gelijk terug in een andere wereld, terug mailen schoot er even bij in.

De vakantie was geweldig. We hebben het volgend rondje gemaakt.
Kaapstad – Windhoek – Quivertree Forrest – Fish River Canyon – Duwisib – Sossus – Solitaire – Swakopmund – Brandberg White Lady – Outjo – Etosha –Grootfontein – Waterberg – Dinosaur’s track –Windhoek.

In Windhoek was het ontvangst prima, ASCO is echt een goed bedrijf die echt goed weten waar ze mee bezig zijn. Van Elise nog wat tips gekregen, toen door naar Tamboti. Ideaal om te beginnen.
Volgende dag door naar Quivertree, de camping bij de farm. Staat toch wel in de top 3 van campings. Ook omdat het de eerste was, maar ook de locatie was erg gaaf. Ook het voeren van de cheetah’s, erg leuk.

Toen door naar Fish river canyon, waar we twee dagen zijn geweest.
De camping bij Duwisib was ook echt supergaaf! Om na 3 uur rijden een kasteel aan te treffen, waar je ook kan kamperen, was één van de top drie campings! De volgende dag door naar de Sossusvlei. Had zelf niet echt heel veel zin om hier heen te gaan, omdat alles zo door de commercie aangetast leek te zijn. Ja, je betaalt 60 euro voor de camping zonder stroom, wat echt belachelijk is, maar de sossusvlei is het echt waard. Had echt niet verwacht dat dit zo’n hoogtepunt van de vakantie zou zijn. Een lange ochtend was genoeg voor ons, door richting Solitaire waar we na een stuk appeltaart ons kamp maakten. ’S Nachst stook de oostenwind op, wat niet echt heel fijn was. Maar snel door richting Swakopmund!
Twee dagen B&B (Veronika’s) gehad, wat heel erg aangenaam was na een weekje kamperen. Niet heel veel gedaan, meer uitgerust en een beetje alles op orde stellen.
Via Brandberg richting Outjo gegaan om naar Etosha te gaan. Etosha was voor mij een stuk minder dan verwacht. Mijn verwachtingen waren ook wat hoger omdat ik vanaf kinds al aan in de Kruger wildtuin kom en Linda graag zoiets wilde laten zien. Het was nog steeds erg mooi, vooral uniek om ’s nachts verlichte drinkplaatsen te zien. Na 4 dagen Etosha gingen we door richting Grootfontein. Daar bij de camping Die Kraal langs de B8 gestaan. Heel erg bijzonder om bij die mensen in huis Gemsbok (erg lekker!) te eten. Deze man geeft ook een bijzonder kijk op de verhouding tussen blank en zwart in Namibië.
De volgende dag vertokken we richting Waterberg. De eerste avond verbleven bij de NWR camping, die viel wat tegen. We hadden niet de beste campsite uitgekozen, maar ook ’s nachts was er luide muziek te horen door de mensen die bij het kamp werkten. De dag erna verbleven we in Waterberg Wilderness. Dit is echt een aanrader.
5 campsites, netjes onderhouden maar wel heel prive. Schitterend! De lodges erboven hebben we niet eens gezien maar ik denk dat die ook erg mooi zijn. Waterberg zelf was ook een absolute aanrader, blij dat we een extra dag daar zijn geweest. We zijn te voet het gebied in geweest wat bij de lodge hoort, een daar 2 neushoorns gezien. Vanuit de auto erg mooi, maar te voet geeft dit een extra kick! Het vrouwtje was zwanger, het mannetje wilde toch even laten zien dat hij de baas was. We moesten erg hard doorlopen!
De laatste avond hebben we doorgebracht bij Dinosaur’s Track. Leuke campsite, kennis gemaakt met een stel Nederlanders die door Namibië aan het fietsen waren. Het bleken nog de ouders van een klasgenoot van mij te zijn! Het blijft een kleine wereld. Mooie omgeving, goede plek.
Toen terug naar Windhoek, de auto bij ASCO ingeleverd en terug naar Tamboti. Het voelde daar bijna als thuiskomen, zelfs in de stad. We vlogen de volgende dag terug naar Kaapstad waar we wat gegeten hebben bij vrienden om vervolgens ’s avonds met veel moeite (we vlogen op standby tickets) terug te vliegen naar Amsterdam.

De auto is erg goed bevallen. Jullie advies voor een double cab, blijft een goed advies. Het ging prima, maar een double cab maakt het leven een stuk gemakkelijker. Volgende keer!
Wat mij opviel tijdens de hele reis, was de “moeilijkheidsgraad” van Namibië. Ik had verwacht dat het om een uitdagende reis zou gaan, maar het bleek allemaal vrij simpel te gaan. Wegen, slaapgelegenheid, winkels, mensen, het werkte allemaal goed mee. Nu hebben we natuurlijk ook een vrij standaard rondje gereden. Dit is voor ons alleen nog maar meer een uitnodiging om volgende keer diep het Kaokeveld, Khadoum en de Caprivi in te gaan. Maar dat zijn dromen die ons nu alleen nog maar ’s nachts wakker houden.

Wij willen jullie bedanken voor alle inzet die onze mooie reis waarheid hebben kunnen maken!

Groeten,

Peter & Linda, Nederland


Beste Natasja en Elise,

Hartelijk bedankt voor jullie 'welkom-thuis'-mailtjes. We zijn inderdaad weer goed en zonder problemen thuisgekomen. We hebben het enorm naar ons zin gehad in Namibia. Het was echt een perfecte reis en alles was goed door jullie georganiseerd. Ik heb zelf veel door Amerika gereisd, maar dit was mijn eerste keer in Afrika. Het heeft echt mijn verwachtingen overtroffen en ik heb na deze reis het gevoel dat ik de komende jaren vaker naar Afrika terug wil om dit continent beter te leren kennen. Ik vond het zelf ook erg prettig hoe Natasja in de voorbereiding op onze reis ons steeds per mail snel en volledig van informatie voorzag. Het is gewoon fijn als iemand snel en adequaat je vragen beantwoordt en op je mails reageert. Het schema met de overnachtingen in de lodges e.d. zat ook goed in elkaar. We vonden het eigenlijk wel leuk om de overnachtingen in en rondom Etosha beurtelings binnen en buiten het park door te brengen. Het gaf ons het gevoel dat we het park echt van alle kanten bekeken hebben en dat was ook een van onze reisdoelen. We hadden Natasja gevraagd om de 14-daagse hoogtepuntenroute met 2 dagen te verlengen en hebben aan haar overgelaten waar we die twee dagen zouden doorbrengen. Haar oordeel was dat Sossusvlei/Deadvlei en Etosha de moeite waard zouden zijn om deze extra dagen door te brengen en dat was inderdaad een schot in de roos. We waren heel blij dat we op beide plekken een dag extra hadden om in een rustig tempo de rode duinen en het Etosha wildlife te verkennen. Zoals we jullie vorige week al gezegd hebben, hebben we nu het gevoel dat we er misschien toch 3 weken van hadden moeten maken. We hebben het gevoel dat onze tijd in Namibia nu te kort was en dat we meer van het land willen zien. Maar dat geeft tegelijkertijd weer hoe we het naar onze zin hebben gehad. Een plek is pas echt de moeite waard als je het gevoel hebt dat je er nog eens terug moet komen.

Dus - ook namens Esther - heel erg bedankt voor jullie goede organisatie en vriendelijke service. Het was goed om jullie beiden in Namibia te leren kennen.

Hartelijke groeten,

Arjen & Esther, Nederland


We bezochten voor de derde maal Namibia en hebben alweer genoten met volle teugen. Voor de tweede maal mochten we rekenen op de vakkundigheid van Marco en Elise. Vorige keer reisden we met jeep en daktent en maakten een rondreis doorheen Namibia. We bezochten zowel Opuwo en de Epupa falls als het uiterste zuiden met de Fish River Canon.
Nu bezochten we de Caprivistrip en reisden door naar de Vic Falls. Weer keerden we terug met massa's mooie beelden en een pak mooie herinneringen. Ditmaal reisden via lodges en kleinschalige overnachtingplaatsen. Alweer waren we supertevreden over de excelente service, de prachtige reisroute, de goeie tips, de juiste keuze van verblijf op het juiste moment en nog zoveel meer. .
De hoogtepunten van deze reis waren zeker het Chobe Park (vooral de waterfrontline) en de Vic Falls met een bungeesprong die toch wel een hoog adrenalinegehalte had.
Aan te bevelen overnachtingen waren toch wel Mazambala lodge met de supervriendelijke eigenaar André. Eveneens Ngepi Lodge met zijn hoog backpackersgehalte vonden we geweldig. Slapen in een boomhut boven de rivier en 's nachts wakker worden van de "knorrende" nijlpaarden is toch een aparte ervaring.
Ook een aanrader en mooie en stijlvolle plaats om te vertoeven was Chobe safari Lodge.
Wij kunnen alleen maar besluiten of je nu kiest om te kamperen of je wilt iets meer comfort en accomodatie, EXPLORE NAMIBIA is een expert in zijn vak.
Een aanrader voor allen die Namibia en ook Botswana willen bereizen.
Bedankt Marco en Elise en alle medewerkers

Ria & Filip, Belgie


Dag Marco en Elise,

We zijn goed en wel thuisgekomen en ondertussen is ook de was en de strijk al gedaan.
Het is een heel toffe reis geweest – alles is prima verlopen (geen lekke banden bv.) met als absolute hoogtepunten (voor ons dan) Etosha en Sesriem met de canyon en de vleien.
We hebben het er zelfs al over gehad om nog een keertje terug te komen om dan via Sesriem en Etosha naar de Caprivistrook te trekken en verder naar Botswana en tot de Vic Falls.
Ook voor onze dochter is het een onvergetelijke reis geweest. Ze wou zo graag een olifant zien in de vrije natuur en wel … ze heeft er gezien – verschillende kuddes dan nog wel. En uiteraard nog zoveel andere dieren.
Maar ook van de Himba’s was ze onder de indruk.
Kortom het was voor iedereen een fantastisch reis.

Nogmaals bedankt !

Met vriendelijke groeten,

Petra, Joeri & Elin, Belgie


Hoi Elise, Marco & Team,

Ja, we zijn gisteren goed aangekomen en hebben heel veel mooie herinneringen meegnomen. Alleen onze koffers stonden nog in Munchen. Maar ja, dat overkomt uiteindelijk iedere reiziger vroeg of later wel eens en dan maar liever op de terugweg. Je realiseert je wel hoe belangrijk het is om op de heenweg in je handbagage de meest belangrijke dingen en wat extra kleding mee te nemen.
We vinden Namibie een prachtig land en de mensen zijn er altijd aardig en opgewekt. Dat de meesten Zuid-Afrikaans spreken en ons daarom best wel goed kunnen verstaan was een verrassing; dat ben je als Nederlander in het buitenland niet gewend. We hebben bijna 4000 km afgelegd en waren erg blij met de grote 4WD auto, ik zou net als jullie ook iedereen aanraden daar niet op te besparen. De accomodaties waren allemaal prachtig, netjes verzorgd en afwisselend van sfeer. En dat is denk ik toch echt een voordeel van het laten samenstellen van de reis door Explore Namibia. Het kon 's nachts in de tent best wel koud zijn, in Rehoboth had het zelfs gevroren. De 3 kinderen pasten gelukkig in 1 daktent (2 met hoofd aan de achterkant en de oudste in het midden met het hoofd aan de voorkant) en hielden elkaar zo lekker warm. 's Ochtends was een warme trui welkom, zodra de eerste zonnestralen arriveren was het genieten in korte broek en shirt.
Een eerste aanrader is om vanuit Desert Camp op weg naar de Deadvlei onderweg een picknikmand op te halen in de Logde. Tijdens een heerlijk diner in de main lodge de avond daarvoor stelden ze ons die mogelijkheid voor in plaats van het ontbijt; je kunt dan vroeger de Vlei inrijden en ter plekke ontbijten.
Swakopmund vonden we erg mooi en (enigzins tot onze verbazing) wilden de kinderen daar het museum in; kost je niet meer dan 1 of 2 uur maar je krijgt een spoedcursus geschiedenis van Namibie waardoor je de rest van de reis dingen misschien makkelijker herkent of begrijpt. Het sandboarden was exrta spectaculair omdat er de wind uit het oosten kwam waardoor deze activiteit naar de middag werd verplaatst en we boven op een duin een zonsondergang meemaakten. Diezelfde wind uit het oosten zorgde er wel weer dat de kayaktocht werd afgeblazen, jammer maar gelukkig hebben we verder wel alle dingen die we wilden doen of zien meegemaakt. De rondleiding met boeiende verhalen in de mijn van kamp Aussicht en het bezoek aan de cheetah farm vonden we erg leuk.
In Opuwo konden we in het hotel een bezoek aan een Himba dorp boeken, dat was wel zo gemakkelijk omdat we daardoor de auto met opgezette daktenten konden laten staan. De gids bracht ons naar een afgelegen dorp waar we heel hartelijk werden ontvangen en van alles kregen te horen over hun leefwijze en cultuur. De aanwezigheid van onze kinderen maakte de dorpbewoners nog enthousiaster, ze mochten met van alles meedoen en hoewel we elkaar niet er konden verstaan werd we veel gelachen.
In Etosha zagen we op de eerste avond achtereenvolgens al een kudde van 37 olifanten, een aantal zwarte neushoorns, 2 leeuwinnen en een kuffe giraffen drinken, het leek wel een grote doorlopende show. Overdag in het park prachtige vogels (Afrikaanse scharrelaar en secratarisvogel waren favoriet), rode hartebeesten, wildebeesten, kudu's, impala's, oryxen, struisvogels, wrattenzwijnen, giraffen en, natuurlijk, ontelbaar veel springbokken gezien. De laatste dag zagen we vlak voordat we het park uitreden nog 3 leeuwen luieren! In Grootfontein zelf naar de San village gereden en daar genoten van een rondleiding met een gids; samen met de San sierraden en een pijl en boog maken deed het natuurlijk heel goed bij de kinderen.
We waren blij met de extra dag in het Waterberg plateau (wat een mooie camping en wat een uitzicht); de eerste middag een prachtige wandeling naar boven gemaakt (klipdassen gezien!). De volgende ochtend lekker op de camping rondgehangen en genoten van prachtig gekleurde vogels en een bezoek van tientallen gestreepte mangoesten, wat een leuke beestjes! Het bezoek van bavianen was eerst even schrikken, gelukkig bleef de plundering beperkt tot een pak crackers. 's Middags een game drive op het plateau waar we zowel Roan- als de Sabelantilopes zagen. En een nieuwsgierig genetkatje en 3 enorme witte rhino's !!!
Het liefst hadden we op iedere plaats 2 dagen gestaan maar dan moet je in de 3 weken die wij hadden een aantal dingen overslaan en zelfs achteraf zou ik niet weten wat ik dan had moeten laten schieten. De Caprivistrook en de Fish river canyon staan nog op ons verlanglijstje, wellicht in de toekomst gecombineerd met een bezoek aan Zuid-Afrika of Botswana, wie weet!

Dank voor jullie goede zorgen en veel succes met jullie bedrijf,

Mathieu, Sigrid, Laurine, Ingrid en Guido, Nederland


Hoi,

We zijn inderdaad weer veilig thuis.
Een beetje een late reactie , maar onze computer was er niet (grote nakijkbeurt).
We hebben een super reis gehad ,maar dat wisten jullie wel.
Zoals waarschijnlijk de meeste zullen zeggen, was de tijd te kort.
We hadden best overal een nacht langer willen blijven, zeker omdat het ’s avonds al zo vroeg donker was en daardoor op de plaatsen zelf wel wat hebben kunnen ondernemen .In Swakopmund kwam dit tijdgebrek ook omdat de boottocht vanwege het weer naar later op de dag verschuifde.En de laatste dag in Swakopmund ,we door het sandboarden ook pas laat in de middag verder reisden. Cape cross hebben we dus overgeslagen.maar we hadden al heel veel zeerobben gezien dus dat was geen probleem.( en heel ff 3 dolfijnen). En natuurlijk moet je keuzes maken!!
We hebben jullie schema bijna helemaal gevolgd, op ons gemak, Heel vaak stoppen voor dieren (ook voor mooie vogels) onderweg. In camp Xaragu hebben we ’s morgens met een gids door de Aba huab rivier 3 uren naar olifanten gezocht en toen een groot mannetje gevonden. We hebben toen een alternatieve route genomen (d2633,d2650,d2667) richting Cheetah farm. Dit was heel spannend en avontuurlijk, maar beslist geen aanrader voor volgende reizigers. We moesten door de rivierbedding met zijn vele zijriviertjes en ontzettend veel stenen de wiel sporen zoeken van andere auto’s. Met een snelheid van 5 km per uur. Hierdoor kwamen we te laat voor de cheetah tour, daarentegen stond ons wel een tamme giraffe op te wachten die zich door de kids eens lekker liet aaien. Een super ervaring.
We hebben ook nog een keer heel veel moeten tanken toen we richting Waterberg reden. Als de tank half leeg is gaat de benzine meter wel erg snel naar beneden Bij het waterberg plateau park hebben we toen kunnen tanken .Anders hadden we misschien zo’n 5km moeten lopen ( is te doen!!)
De reis was dus geweldig, de campsites waren voor ons perfect. Ook de lodges waren perfect
De mensen van Seebreeze guesthouse waren super vriendelijk.
En in waterberg guestfarm was het ook super. Heel leuk om daar met de baas en bazin en de andere gasten te dineren en te ontbijten. We hebben daar ’s morgens nog de berg beklommen.
Een hele mooie klim met geweldig uitzicht. We zagen daar nog apen ,een klipspringer en 2 rock dassie’s
Wat jullie organisatie betreft zijn we dik tevreden. De Klapper (alle info) was volgens ons ruim voldoende, een goede kaart, leuk boek voor de kids en voor ons om al die dieren aan te strepen die we zagen. Gelukkig hebben we jullie niet hoeven te testen op jullie behulpzaamheid als we ergens gestrand waren. We hebben in Ethosa heel veel wild gezien waaronder een kudde olifanten van meer dan 60, 8 neushoorns en John zelfs een luipaard, hyena’s, aasgieren op een zebra-kadaver, lynxen en nog veel meer. Het verbaasde ons dat mensen in Ethosa rondrijden en niet de rust kunnen opbrengen om gewoon bij een waterplaats te blijven wachten , dus natuurlijk zien die niet veel,

Het sandboarden was ook vetcool. We hadden echter niet de tijd om op de dvd te wachten die ’s avonds klaar zou zijn omdat wij ’s avonds in Uis moesten zijn
Hij zou het naar Windhoek sturen voor we naar huis vlogen maar dat was dus niet gelukt. Weet je hier verder iets van??

Het enige wat ik andere reizigers zou mee willen geven is, toch ondanks het dekbed, een eigen slaapzak mee te nemen, want de eerste nachten waren (zeker door de wind ) wel heel koud. Dus de kids vonden het wel lekker met z’n 3en in het tentje.
En voor de rest moet je het gewoon beleven zoals het komt.

Bedankt voor jullie goede zorgen en we proberen meer mensen enthousiast te maken om eens in Namibië te gaan reizen en dan zullen we jullie zeker aanbevelen.

Groetjes John en Mariëtte en Lotte ,Eefje en Renske (die het ook zeer indrukwekkend vonden), Nederland


Elise en Marco,

Dank voor jullie thuiskomstmail.

We hebben een geweldige vakantie gehad!
Iedereen mocht aan het einde van de vakantie een cijfer geven.
Eline, Julia, Guus en ik gaven een 9.
Lorenzo een 10 -

Het was heel goed georganiseerd. Dank daarvoor.

Voor de kinderen was het sandsurfen natuurlijk een hoogtepunt. Wat was dat leuk.
De eerste dag gewandeld bij Lake Oanob en de eerste giraffen en zebra’s gezien. Wat een prachtige camping.
Om 5 uur opgestaan om de rode zandduinen te beklimmen. Guus heeft veel te veel foto’s gemaakt.
We hebben een walvis gezien, dolfijnen gespot en Lorenzo en ik hebben met een zeerob op schoot gezeten.
Camp Aussicht vond ik een hoogtepunt. Het onmogelijke weggetje er naar toe. De stilte op de camping. De douche met donkeysystem, dat we later natuurlijk nog wel vaker tegen kwamen. Een heel vriendelijk en bijzonder Engels echtpaar (vrienden van Marius) heeft ons door de mijn geleid en het levensverhaal van Marius verteld. Bijzonder.
In Opuwo hebben we ervaren hoe het is om door een volledig zwarte stad rond te lopen. Een stad met vriendelijke mensen. Natuurlijk hebben we daar een Himba stam bezocht. Een trots volk, die ook veel vragen aan ons stelde waardoor we wat minder het gevoel hadden dat we aapjes aan het bekijken waren.
De cheeta farm vond Lorenzo geweldig. De meiden en wij hadden daar wat minder mee.
We hebben genoten van de drie dagen in Ethosha. Maar voor ons was het ook echt genoeg. Veel in de auto zitten om de eindeloos dieren te spotten vonden we op den duur genoeg.
Ook de camping Treesleeper was weer een echt hoogtepunt. Wat een prachtig initiatief. Wat een aardige mensen en we hebben alle activiteiten gedaan die we konden doen. Boswandeling gemaakt met een innemende gids George. Een avond met een dansritueel mee gemaakt en de Bosjesmannen bezocht. Dit bezoek vond ik wel confronterend. Armoede, verveling, teleurstelling mij de mensen die hier wonen.
Ngepicamp was leuk. Alle douches en wc’s met de verschillende bordjes zijn uitgebreid gefotografeerd. We hebben een boottocht gemaakt. Verder was er niet veel mogelijk, want de auto was een weekend in reparatie. De meiden hadden zich nog verheugd op raften, maar ook dat was niet mogelijk met minder dan 4 personen. We hebben toen zelf een wandeling in de omgeving gemaakt bij de Popafalls. En een locale bewoner heeft ons nijlpaarden laten zien.
Toen naar Kassane. Wat een dieren! Wat dat betreft is de opbouw van de reis goed. Waren we in Etosha blij met een kudde olifanten in de bosjes. Hier kregen we alles te zien en moesten we stoppen omdat een grote kudde olifanten de weg overstak en hebben we krokodillen, nijlpaarden, prachtige vogels, slangen, apen enz van heel dichtbij gezien. Victoriafalls overweldigend. Onze meiden zijn trots op alle stempels in hun pasport.
Bij de Mazambalalodge hebben we vast gezeten in de modder. We bleken een aangename onderbreking te zijn voor een bus Duitse toeristen. Konden ze eindelijk eens iets anders fotograferen dan een kudde zebra’s. Twee stoere mannen hebben ons er weer uit gekregen. Trouwens maar 1 lekke band gehad dus dat was ook mazzelen. Het Waterbergplateau vonden we ook geweldig. We hebben trouwens geen enkel aap gezien op de camping. Vreemd. We hebben de wandeling naar boven gemaakt. We hebben daar enorm van genoten. Guus en de meiden hadden een dag Etosha willen inleveren om een hiking tour van een aantal dagen onder begeleiding in dat gebied te maken. Het leek hun een geweldige ervaring.
Met andere woorden: Het was GEWELDIG.
Enige aandachtspunten: de ritsen van de tenten op de auto gingen regelmatig stuk. Een GPS is echt niet nodig. In Namibie kun je inderdaad niet verdwalen.

Elise en Marco, het was een hele bijzondere vakantie.

Vriendelijke groet, ook namens Guus, Eline, Julia en Lorenzo,

Marlies, Nederland


Hallo Marco en Elise,

het is wel heel erg triest dat we al een maand thuis zijn en nog niets van ons hebben laten horen.
Helaas hebben we wat omstandigheden die ons bezighouden.

Maar....
Allereerst, het was echt een TOP VAKANTIE!!!!!
Wat hebben we genoten, en ook de kids wilden niet meer terug naar huis!
Jullie hebben ons prima op weg geholpen, de routebeschrijvingen waren top en de campings iedere keer weer een (positieve) verrassing!
Als we er nu op terug kijken heeft de reis ons alles gebracht wat we ervan verwacht hadden.

Met de kinderen (6 en 9 jaar) ging het helemaal goed. Wat hebben ze een dieren gezien en geaaid, dit zal ze zeker bijblijven!
Zeeleeuwen geknuffeld in Walvisbaai, struisvogels gevoerd, cheetahs geaaid, slangen, hagedissen en kameleon vast gehouden (Desert tour) het kon niet op.
Etosha was ook voor hun een hoogtepunt. We reden naar de eerste waterhole en Ruben zijn mond viel open van verbazing bij het zien van zoveel zebra's!
De lange reisdagen hebben ze redelijk goed doorstaan. Een DS met auto-oplader bracht af en toe wel uitkomst, want de ritten door de woestijn waren wel lang!
Dat we ingesloten zijn door olifanten in Etosha en bij het Waterbergplateau een baviaan in huis hadden, vonden ze op dat moment niet echt leuk, maar nu zijn het de sterkste verhalen. Ze maken in ieder geval goede sier bij hun vriendjes en vriendinnetjes met al hun verhalen. Isabel mag maandag een CD-tje met foto's meenemen die op het digitale schoolbord afgespeeld gaan worden in het kader van het dierenthema.

De auto met tent was prima. Alhoewel we wel wat errug koude nachten hebben gehad (maar dat wisten we gelukkig), voldeed dit goed. We hadden er in ieder geval al snel handigheid in en de tenten waren binnen 10 minuten uitgeklapt. De kinderen wilden de laatste nacht niet in een huisje, wij wel! (schone lakens en een warme douche!!)

Het was ook een goede mix van avontuur en af en toe wat meer luxe van de lodges. Op het moment dat we geen soep/macaroni of knakworsten meer konden zien, konden we weer even bijtanken in een restaurant (vooral Opuwo super gegeten!!) Heerlijk om met z'n vieren op pad te zijn en niet achter een groep aan te sjokken. Af en toe een rustdagje of middagje was best wel lekker. Zoals al gezegd, de kids konden het prima aan maar waren af en toe flink moe. Isabel lag soms al om 18:30 in bed!
Ik denk dan ook dat deze reis met heeeeeel jonge kinderen niet echt een optie is.

Speciale vermelding is het Seabreeze guesthouse. Wat een enorm lieve mensen zijn dat! Gelijk alle restaurantjes en tours voor ons geregeld, niets was teveel. En wat hadden we een luxe studio! We kwamen daar echt in een warm 'bad' (zeker na de zandstormen op Betesda en Sesriem). Zelfs nog een lunchpakketje voor de dag van vertrek meegekregen!

We zijn dan ook meer dan super tevreden over de reis en zeker ook de service die jullie hebben gepresenteerd. Leuk om Elise voor en na de reis even te zien. Jullie map was onze reisbijbel en hebben we intensief gebruikt. Alles wat we nodig hadden zat erin, keurig verzorgd, mijn complimenten!
We zullen jullie zeker aanbevelen bij iedereen die eraan denkt die kant op te gaan.

We vinden het echt een super vakantieland. Hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Natuurlijk, de armoede is schrijnend, maar de mensen zijn over het algemeen enorm vriendelijk en hulpvaardig. We hebben ons hart echt een beetje verloren aan Namibië!!

Wij komen dan ook zeker nog een keertje terug! Nu al hebben we het erover om dan het Noorden wat meer te doen met een stuk Botswana (Chobe, Okavanga-Delta). Dus, hebben jullie dit nog niet in je programma, werk eraan want over een paar jaar kan je weer een mailtje van ons verwachten!

Laatste tip: geef nog wat duidelijker aan dat Camp Aussicht wel heel veel hobbelen en rijden is. Ook de weg voor de afslag (met de steile helling) is er echt eentje om rekening mee te houden, af en toe waren er hele stukken weggeslagen. We hebben ons af en toe onderweg echt afgevraagd of we wel goed zaten en het gelukkig ook nog een paar keer kunnen vragen aan voorbijgangers. Waar komen we uit?? Maar wat was het daar leuk, ondanks dat de eigenaar er niet was!
Het stuk van de camping naar Opuwo was machtig mooi, vooral de baobap-bomen!!!

Bedankt, bedankt, jullie waren voor ons een schot in de roos!!!

Groetjes uit onweerachtig Krommenie,

Annemarie (en John, Ruben en Isabel), Nederland


Dag Marco,

We zijn al terug een paar dagen thuis en nog altijd aan het nagenieten
van onze vakantie.

De vakantie was super op alle vlakken.
Om te beginnen hebben we bij Asco een upgrade gekregen. Ze hebben ons een Toyota Hilux gegeven in plaats van de gewone 4x4. En die is heel
comfortabel en heeft grotere ruiten dan de nissan, waardoor het zicht voor de mensen die op de achterbank zitten ook beter is. Plus we hebben
ook geluk gehad met de banden: geen enkele lekke band !

Wat de accomodaties betreft: ook hier geen enkele teleurstelling. Ik wou jullie zeker laten weten dat de guestfarm Swartfontein een aanrader
is. Heel mooi gelegen, prachtige en ruime kamers en een vriendelijke gastheer en -vrouw (Frank en Anja). We hadden wel het geluk daar de
enige gasten te zijn, waardoor we natuurlijk nog meer een ongestoord gevoel hadden. We hebben foto's genomen, die we later nog zullen
doorsturen.
De lodge Rostock Ritz was voor mij toch de echte topper. Achteraf gezien had ik
daar wel meer nachten willen blijven. Villa Marguerita in swakopmund is ook heel aangenaam en stijlvol.

Maar ook alle campsites zijn goed bevallen. Al hebben we in Aba Huab wel het avontuur van ons leven meegemaakt. Leuk om achteraf te vertellen, maar op het moment zelf toch redelijk heftig.
Er stond slechts één ander (Nederlands) koppel. Dus kozen we ervoor om aan die kant te staan.
We waren ons potje aan het koken, toen plots zonder enig lawaai of wat dan ook, er een wel heel grote olifant voor onze neus stond op ik schat
een tiental meter. We zijn met z'n drieën onmiddellijk in de auto gesprongen. Maar steven was eerst die andere mensen gaan waarschuwen,
waardoor hij onze auto niet meer kon bereiken. De olifant was ondertussen nog dichter genaderd, en kwam recht op onze auto af. Het zag
er naar uit dat hij de auto zou aanvallen, maar om één of andere reden is hij dan van richting veranderd en naar de auto van die nederlanders
gelopen. Daar bleek ook steven naar gevlucht te zijn en hij zat op de schoot van die mevrouw aangezien het maar een enkele cabine was.
En toen heeft de olifant een serieuze uithaal gedaan naar die auto. Zijn slagtand is op het stuk metaal net naast de voorruit beland, waardoor de
auto vreselijk begon te schudden en er een behoorlijke deuk in zat. Maar gelukkig had hij de voorruit niet mee. Hij is dan nog minutenlang
blijven staan, waardoor we niet konden inschatten of hij het nog eens ging proberen of ons verder met rust zou laten. Gelukkig is hij dan toch
veer de rivierbedding ingelopen en verder gewandeld.
Achteraf hebben we van een gids gehoord dat hij die nacht toch nog iemand in de rivierbedding verpletterd heeft. Het bleek om een oude
verstoten stier te gaan, die super agressief was.

In elk geval, Steven heeft toch een paar uurtjes nodig gehad om te bekomen (hij zegt dat hij nog nooit de adrenaline zo heeft voelen
stromen) en daarna wou hij zeker niet meer te dicht bij olifanten komen.

Wij dromen nu al van ooit nog eens terug te komen. Wie weet lukt dat.
Maar ondertussen zullen we niet nalaten om iedereen die we kennen die plannen heeft om naar Namibië te gaan aan te raden met jullie contact op te nemen.

Nog eens heel erg bedankt voor alles wat jullie voor ons gedaan hebben.
En wie weet tot binnen een paar jaar misschien nog een keer.

Vriendelijke groeten,

Marijke en steven, Tine en Vic, Belgie.


Hallo Marco, Elise en Natasja,

Ik wilde jullie nogmaals bedanken voor de geweldige reis door Namibie. We hebben inmiddels andere zo enthousiast gemaakt met onze verhalen dat ze volgens mij al geboekt hebben bij jullie. Alles was heel goed geregeld en de auto met de tent was een waanzinnige ervaring.

Normaals bedankt!

Groetjes

Petra en Andre, Nederland


Hallo Marco en Elise,

Eindelijk tijd om een berichtje te sturen, je weet wel hoe dat gaat hier in Nederland: druk, druk, druk.
Het was een geweldig mooie vakantie. Alles is op rolletjes gelopen. De campings als ook de accommodaties waren perfect, behalve bij Chobe daar hebben we slecht geslapen omdat iedere nacht het geblaf van honden (van het dorp) te horen was.
We hebben ook in Moremi overnacht, na een keer smeken of er echt geen plek was.
We hebben ontzettend veel dieren gezien, vooral de olifant die kwamen we met bosjes tegelijk tegen, en zoveel verschillende vogelsoorten.
De landschappen die aan ons voorbij trokken waren ook schitterend, vooral naar en vanaf Sesriem naar Swakopmund.
Lekker over het grind en door het zand ploeteren.

Wij willen jullie hierbij nog bedanken voor het organiseren van de reis, het was perfect geregeld.

Groetjes,

Dorrie en Berry, Nederland


Beste Elise en Marco,

Helaas moesten we allebei weer vrij direct aan het werk, vandaar de late reactie op jullie mailtje...

Het was een geweldige vakantie! Namibie is een prachtig land, zo uitgestrekt en zo divers aan landschap. De rode duinen bij Sossusvlei waren prachtig (we hebben een erg mooie zonsopgang gezien daar), maar ook het woestijngebied en niet te vergeten Etosha waren fantastisch. Wat is het bijzonder om zoveel wilde beesten te zien van zo dichtbij toch! De Caprivi Strip is dan weer heel anders, groener en dichtbevolkter. We vonden ook de Chobe Riverfront Drive een van de hoogtepunten, we hebben daar heel veel olifanten gezien en het is prachtig met die rivier.
Het kamperen was ook super! We hebben op prachtige campings gestaan.

Wel hebben we nog twee dingen die we graag wilden doorgeven aan jullie.
Het eerste is dat de afstand van Windhoek naar Sesriem op de eerste dag eigenlijk iets te ver is. Dit komt vooral door de tijd die we kwijt waren geraakt bij het ophalen van de auto. We werden om 9u 's ochtends opgehaald en bij Asco afgezet, maar het duurde erg lang voordat we op weg konden, voordat alles gecheckt, ingepakt en uitgelegd was. We waren pas om half 12 - 12 uur klaar om te gaan. Dan eerst nog boodschappen doen, dat kostte ook even wat tijd zo op een eerste dag. We wisten dat het een flink stuk rijden was, dus het was wel echt even doorpezen om op tijd (voor het donker) in Sesriem aan te komen. Misschien is het een idee dat toch in 2 te breken (tenzij we gewoon pech hebben gehad bij Asco dat het zo lang duurde).

Verder werden we nogal gek aangekeken toen we in Kasane (bij de Sedudu Gate van Chobe NP) 3 dagen van tevoren een reservering wilden maken voor de camping in Savuti: een plekje op die camping blijkt al ver vantevoren geboekt te moeten worden, de campsite was voor de hele maand oktober fully booked... Het omrijden via Nata naar Maun was lang, met idd slecht wegdek. Savuti blijkt dus ook echt een must om vantevoren te boeken, dan weten jullie dat ook.

Dat was het!
We willen jullie nogmaals bedanken!
Het was erg leuk jullie te ontmoeten: fijn om welkom geheten te worden. De map die je gemaakt had met alle vouchers en extra informatie was erg handig en leuk om door te lezen, en het welkomstpakketje was super!

Veel groetjes van Mitch en Marcia, Nederland


Marco en Elise bedankt!

Wij zijn een jaar bezig geweest met de voorbereidingen en daarin moet je keuzes maken. Kiezen voor een passende auto was voor ons nog het meest lastige. Daarin heeft Marco ons goed geadviseerd en besloten we op stap te gaan met een Nissan Discover. We werden goed geïnformeerd over bijv de verzekeringen en op vragen over routes en afstanden, kregen we goede adviezen. Omdat we in de loop van maanden toch gingen twijfelen, we raakten steeds meer geboeid door het ongerepte Kaokoveld (Kunene) in het noordwesten, was Marco behulpzaam bij het zoeken naar een alternatieve=meer geschikte auto en verzorgde zonder problemen de wijziging in de boeking. Kiezen voor een nederlands(sprekende) tussenpersoon was om tijdens de reis ook een contactpersoon te hebben, die in geval van bijzondere nood onze thuisblijvers zou kunnen informeren. En toen we met een kapotte auto kwamen te staan, waren Elise
en Marco eenvoudig te bereiken met de sateliettelefoon en regelden zij met Asco het wegslepen en vervanging van de auto.

De route hebben we zelf uitgestippeld en daarbij de tijd genomen om te genieten van de omgeving, het off-road-rijden over bestaande sporen en van de vriendelijke namibiers. Wij zijn van gebaande verbindingswegen afgedwaald en hebben een ongerept Namibie gezien en beleefd. En dat kon omdat we in Windhoek een betrouwbare contactpersoon hadden zitten in geval van nood!

Onze tip voor andere reizigers: Neem de tijd om af te wijken van de gebaande routes! Kies er niet voor om alleen de zo bekende hoogtepunten te bezoeken maar beleef de natuur, geniet van de flora en fauna en neem de tijd de bevolking te ontmoeten! Namibie is zoveel meer dan Sesriem, Cape Cross, Palmwag, Etosha, Caprivi en Waterberg Plateau. En daarin kunnen Marco en Elise je prima adviseren.

Nelleke & Henk, Nederland


Goedemorgen Marco en Elise

Mede dankzij jullie hebben wij een geweldige vakantie gehad! Zowel tijdens de voorbereidingen, jullie mails en leuke presentjes
En natuurlijk de aanbevolen plekken in jullie homeland. Tijdens ons gesprek in Windhoek bij ASCO aan de ronde tafel begreep Elise dat wij niet alleen voor de toeristische highlights komen maar vooral om kennis te maken met Namibië ’s cultuur, flora fauna en bevolking met alle facetten daarin.
En wat hebben we veel meegemaakt! En onderweg al, maar ook zeker tijdens ontmoetingen met anderen, begrepen wij dat we erg veel geluk hebben gehad.

Waar begin ik: de mensen, waar we ons thuis bij voelden, een Himbavrouw ontmoet in Opuwo bv die ons meenam naar haar dorp, vrij gohd Engels sprak en daardoor allerlei info aan ons doorgaf, en verder vertelde dan daar waar tourguides ophouden. Veel tijd daar doorgebracht.
En na ons avontuur in Etosha waar we bij de waterpoelen zowel vroeg als laat maar ook overdag veel veel dieren zagen!
Maar ook bij de Treesleeper de achterkant van het Etosha verhaal hoorden over Bushmen en Treesleeperpeople die eigenlijk verdreven van hun grond, nu rond Tsintsabis en Tsjumkwe
hun dagen slijten, en het gezinsleven maakten we mee toen een Bushmenkleindochter ons meenam naar haar familie.
Met het jonge enthousiaste team vd Treesleeper campsite houden we contact; zij supporten kliniek, maatschappelijk werk en school van hun dorp en wij zullen via hen steun geven.
Dus we zullen zeker weerkomen naar dit land, waarin ons opviel hoe trots de meesten zijn op hun huidige staat van het land, de betrekkelijke stabiele politieke rust, de verkiezingen van het verleden, het parlement met veel zwarten, ook de 6 vrouwelijke ministers. En het politieapparaat en –systeem waar we kennis mee maakten ( boete HenkJ )
dat niet of nauwelijks corrupt bleek… Dat hebben we in andere Afrikaanse landen wel anders meegemaakt!
En het respect waarmee de ene bevolkingsgroep over de andere spreekt trof ons ook, alsmede de zorg over het land zelf. Op het platteland zelfs ook: in de woestijn staan bij de Sossuvlei tonnen om afval te scheiden voor de toeristen, prachtig! Over het algemeen een betrokken bevolking ook al is het veelal moeizaam genoeg om zichzelf in leven te houden.
Natuurlijk zie en beleef je ook de andere kant van een arme bevolkingsgroep die werkloos is en zal blijven maar dat heeft elk land.
Onze route ging via Rehoboth, Sossusvlei, Solitaire, Walvisbaai, Brandberg, Rhinocamp, Aba Huab naar de Kunene River, langs Ruacana en Ondangwa naar Etosha.
En toen via Tsintsabis, Grootfontein naar t Waterberg Plateau, bij Okunjima ( AfriCat, prachtige foundation voor cheetah en leopard) en toen toch weer naar de kust.
Geen route zoals jullie maken maar wat grilliger en gewoon daar naar toe waar we zin in hadden, blijven waar het mooi/interessant was en via het steile Khomasgebergte op Windhoek aan. Vaak gekampeerd op communitycampsites, daar ontmoet je mensen die je het beste en meeste vd cultuur en omgeving vertellen en showen.
Met Kerst hebben we onszelf getrakteerd op een luxe lodge: Okunjima, en de Terracelodge bij de Vingerklip, wow wat een luxe na het kamperen.
Toch waren we blij weer in ons daktentje te liggen de laatste week!

Marco en Elise, nogmaals bedankt voor jullie inbreng en als we weer gaan zullen we jullie zeker berichten! Het ga jullie en de baby goed.
Groeten vanuit sneeuwerig en koud (- 11C !) Holland. Wennen hoor!

Henk en Lize Groothuis, Nederland


Hoi Marco en Elise,

We zijn al bijna weer een week terug in ons super koude kikkerland, wat een overgang! Een groter contrast kunnen we bijna niet hebben. Het zal voor jullie helemaal wennen zijn, maar het heeft ook wel weer wat; ijs op de sloten en alles wit!

Wij willen jullie bedanken voor de mooie reis die wij hebben gemaakt!
Wij hebben echt een geweldige tijd gehad! De reis zat goed in elkaar, de route was zeer afwisselend en de afstanden waren goed te doen. Het kamperen met de daktent is ons ook erg goed bevallen.

Wij hebben jullie hulp bij de voorbereidingen als zeer prettig ervaren en het is fijn om 'omgevangen' te worden door een van jullie bij aankomst. De map met alle informatie en route was ook super handig, verkeerd rijden was bijna onmogelijk.

Grappig is dat er vandaag in de reiskrant van de Telegraaf een stuk staat over 'Wonderschoon Namibië, een land om verliefd op te worden'!

We hopen dat jullie veel succes hebben op de vakantiebeurs en verder met jullie bedrijf!

Groetjes,

Martijn en Silvia, Nederland


Afgelopen augustus hebben we enkele weken gereisd door Namibië en Botswana; naast een dagtrip naar Zimbabwe. Op onze wensen en vragen georganiseerd qua route en slaapplekken door Explore Namibia. We hebben redelijk reiservaring in veel continenten; ook bijvoorbeeld door China (drie keer sinds 1990) en Afrika. Organiseren onze reizen altijd zelf. Deze keer kozen we voor ondersteuning door Explore Namibia. Onze ervaring is ronduit positief. Naast goede informatie vooraf, goede documentatie ten behoeve van de reis en het vastleggen van onze slaapplekken werden we goed geïnformeerd in Windhoek en hadden we een prettige afsluiting (ook in Windhoek). Naast de goede prijs-kwaliteit-verhouding waren we vooral te spreken over de vriendelijkheid en betrokkenheid.

Gewoon een aanrader! Onze kinderen vonden het de vakantie van hun leven.

Pieternel van Heijst, Cees Somers, Xander en Quirijn, Nederland


Namibie heeft ons hart gestolen, het was voor ons een eerste maar onvergetelijke kennismaking met zwart Afrika, die we niet snel zullen vergeten. Foto's sturen we onder afzonderlijke mail.

Groeten,

Fam.Weitman, Nederland


In het begin na onze kennismaking op het salon in antwerpen hebben we een tijdje getwijfeld omdat kopen via internet regelmatig in een slecht tot zeer slecht daglicht komt te staan. We hebben de gok gewaagd en zijn 98 % tevreden over de reis die we net achter de rug hebben. We zijn graag bereid aan andere mensen met raad en daad bij te staan!

Arnold Hamelrijckx en Anne Marie Hamelton, België


Wij zijn super tevreden over Explore Namibia. Het contact via de mail was al top, heel persoonlijk en er wordt echt met je meegedacht. Het persoonlijke contact ter plaatsen was ook super, alles wordt heel duidelijk uitgelegd. Voor ons is het heel duidelijk, voor de volgende reis Namibië, die er zeker gaat komen omdat het een van de geweldigste plekken is, komen we zeker weer uit bij Elise en Eplore Namibia... Heel erg bedankt voor alle moeite en hopelijk tot gauw!!!

Bibian Walraven, Nederland


Wij hebben een prachtige vakantie gehad in Namibia, dankzij een voortreffelijke organisatie door Explore Namibia; het is een heel mooi en gevarieerd land met een heel vriendelijke bevolking.

Henk en Nelleke Bakker, Nederland


Meteen na onze aankomst in België heb ik een volledige reisbeoordeling via mail naar Jasper gestuurd en ik verwijs daar graag naar voor verdere opmerkingen en suggesties... Nogmaals onze complimenten voor de uitstekende organisatie.

Patricia Boncquet, Belgie


Explore Namibia heeft een geweldige reis voor ons georganiseerd en ik het dan ik ook aan iedereen aanbevelen. Wij komen zeker weer bij jullie terug.

E. Klaver, Amersfoort, Nederland


Het regelen van deze vakantie door Explore Namibia raden we een ieder aan. Alles was perfect geregeld en er wordt in onze voorbereiding van deze reis heel snel gereageerd op de vele vragen in onze e-mails. De gekozen lodges en tentenkampen waren prima met enkele die er uit sprongen, zoals Desert Camp en Eagles Nest. Het rijden met de 4x4 ging ook prima en de routeomschrijving stond goed aangegeven. Veel gezien onderweg, al waren de wegen soms wel erg saai om te rijden, lange vlakke stukken. We vonden het jammer dat we Marco of Elise niet in Namibië persoonlijk hebben gesproken, maar waarschijnlijk hadden ze het te druk.

Wouter en Marlies de Bondt, Nederland


Beste mensen van Explore, Hartelijk dank voor het organiseren van onze huwelijksreis. We kijken terug op een onvergetelijke reis dat perfect georganiseerd was!! Bedankt voor alle leuke/ praktische tips en het verlenen van sublieme service. Groeten en hopelijk tot ziens

Cornelis & Susan de Jong


Marco en Elise,

Ook deze tweede Namibië reis staat in de top 5, en dat wil best al wel wat zeggen. Alles was door jullie in de puntjes geregeld, jullie betrokkenheid en passie straalt er van af, dus ook binnen jullie bedrijf. de kleine mindere puntjes zijn dan snel vergeten en vergeven!

Hermine en Leo de Langen, Nederland


BEDANKT voor de fijne organisatie van onze reis ! Dankzij jullie degelijke voorbereiding hebben wij ten volle en zonder opmerkelijke problemen van deze reis kunnen genieten. Elk logement was anders, het ene al beter dan het andere maar er was er geen slechte bij, daartegenover waren er verschillende juweeltjes bij. De reis zat heel goed in elkaar, we kregen genoeg informatie mee om die ook perfect uit te rijden, het materiaal, zijnde de wagen, was in prima staat en kon elke situatie aan, zowel de plaatselijke gravelwegen als de diepe, lastige zandwegen waar we toch af en toe eens ons zweet moesten afdrogen. De map met info over de rit en de logementen was heel verzorgd en duidelijk, ze was eigenlijk bijna een gids die met ons meereed. Namibië zelf is groot, droog, zanderig en toch veelzijdig. Prachtige landschappen, oneindige vergezichten, panorama's om nooit meer te vergeten, het is elke dag genieten. De bevolking geeft u een hartelijk, welkom gevoel, ze zijn vriendelijk en behulpzaam!

Rina van der Vennet


Op een enkele opmerking na, is de reis naar Namibië en Botswana een prachtige reis geweest, waar we niet overuit gepraat raken. De reis zat prima in elkaar, de afstanden goed te doen. We hebben genoten samen.

Ad Krijgsman, Nederland


We vonden het een fantastische reis en willen jullie graag bedanken voor de uitstekende organisatie. Ook de persoonlijke benadering heeft ons zeer aangesproken. We bevelen deze reis en Explore Namibie van harte bij een ieder aan.

Folkert Strengholt en Annemarie Klomp, Nederland


Een eerste keer Afrikaans continent is altijd spannend. Dankzij de informatie die we extra kregen van Explore Namibia hebben we onze reis tot in de puntjes kunnen samenstellen en voorbereiden. Bedankt voor de hulp, het boeken van onze (betaalbare) 4x4 en suggesties/boekingen van sommige campsites en hostels!

Ellen van Damme, België


De service geleverd door Expore Namibia is perfect! Evenals de informatie voorziening, complete binder met alle dag tot dag actviteiten en de vriendelijkheid van degene die we hebben gesproken. Ook de extra service om onze houtsnijbeelden naar Nederland te sturen was geen probleem. We hebben zeer zeker genoten van deze reis in Nambia en de Route Cross Border die wij hebben gedaan bevelen we zeer zeker aan als je een zeer mooie indruk wilt krijgen van Nambia

Groetjes,

Christine & Victor, Nederland


Complimenten voor de uitstekende voorbereiding. Alle overnachtingen op de campsites en de toegang tot nationale parken waren gereserveerd, nergens problemen daarover gehad mede dankzij jullie infomap waar per dag alles overzichtelijk was opgeborgen. De gehuurde 4x4 met kampeeruitrusting was van prima kwaliteit. Wellicht qua prijs wat duurder, maar gelet op de problemen van andere kampeerders (slechte banden en daardoor vaak lek, remmen defect, koppeling versleten, weinig of geen uitleg vooraf) met misschien goedkopere auto, was dat zijn prijs zeker waard. Tot slot: Botswana is schitterend land met vriendelijke mensen!

Erwin Lambert, Nederland


Beste Explore Namibia team,

Geweldig bedankt voor jullie heerlijke reisvoorstel, prima gedoseerd, gevarieerd en tot in de puntjes verzorgd - wat hebben wij genoten ! Het land is prachtig en enorm veelzijdig, een reden te meer om wat beroep te doen op externe begeleiding om je (meestal toch beperkte vakantietijd) absoluut te maximaliseren. Het moet toch altijd in eerste instantie nog 'verlof' blijven, wij hechten naast avontuur en ontdekking toch ook veel wat belang aan wat relaxtijd, lekkere maaltijden en heel af en toe ook wat welverdiende luxe ... Dat is nou net wat Explore Namibia voor ons zo prima geregeld heeft, volgens een perfecte verdeelsleutel, lekker op maat naar onze wens. Dat beetje zekerheid heeft toch wel echt iets, want soms kan de trip of hitte vermoeiend zijn, en voor een volle lodge of campsite belanden is dan geen aanrader gezien de waanzinnige afstanden en de hier en daar beperkte gsm-bereikbaarheid. Fantastische natuurtaferelen, proeven van authentiek Afrika!

Anick Verstraeten, België


Wij hebben intens genoten van onze eerste reis door Namibië. De ontvangst bij ASCO en een heerlijke fles wijn. De map met informatie, aan alles was gedacht. De overnachtingen waren iedere keer een enorme verrassing. Zomaar in de bush de meest mooie lodges. De stoere auto, moeiteloos zoefde hij overal door heen. Een keer lukte dat niet en moesten we uit de modder getrokken worden en nog wel in Etosha. Was wel spannend omdat we geen bereik hadden en moesten wachten tot er iemand kwam. Gelukkig was dat na een half uur en kwam er hulp. Dat is nu een echt gebeurd spannend verhaal. Later zagen we dat de leeuwen niet ver weg waren. Mijn foto verslag is nog niet helemaal klaar, maar dit is de link: http://www.flickr.com/photos/knoffelhuisie/sets/72157627251113099/ Ontzettend bedankt en we blijven jullie volgen op de Namibië prikpagina en Facebook.   
Hartelijk dank voor het plannen van deze fantastisch mooie reis! Prima georganiseerd, campsites waren altijd op de hoogte van onze komst. We hebben veel gereden, afstanden waren goed te doen en we hebben heel veel gezien!

Roelie Wilms, Nederland


Hartelijk dank voor het plannen van deze fantastisch mooie reis! Prima georganiseerd, campsites waren altijd op de hoogte van onze komst. We hebben veel gereden, afstanden waren goed te doen en we hebben heel veel gezien.   

Jaap Schreuder, Nederland


Marco, Elise en de medewerkers van Explore Namibia hebben er toe bijgedragen dat onze self-drive in Namibië en Botswana (en de Victoria Falls) vlot verlopen is ! Wij zijn zeer tevreden over de service, tips en informatie die we van hen kregen.

Ann Decock, Belgie


Was een super fijne vakantie! Bedankt voor alle organisatie. Bouke heeft een onvergetelijke safari meegemaakt en alle dieren kunnen zien van heel dichtbij.

Groeten Eline, Joop, Bouke en Fokke, Nederland


Complimenten voor de uitstekende organisatie.

Patricia Boncquet, Belgie


Beste Elise,

Hierbij dan eindelijk een berichtje vanuit een nat Nederland.
Voor jullie ook een heel mooi 2012 gewenst !
Wij kijken terug op een supergeslaagde reis en hebben ontzettend genoten.
Alles is goed verlopen, de plekjes die we aangedaan hebben waren de moeite waard en ook jullie aandeel
hierin heeft bijgedragen aan een onvergetelijke vakantie.
Inmiddels hebben Menno en Eva op school een spreekbeurt gedaan over Namibië en dat is erg leuk.
We komen zeker nog een keertje terug maar nog geen idee wanneer dat is.
Van zo’n reis moet je ook nog nagenieten en er moet eerst weer gespaard worden.

Het allerbeste toegewenst en de groetjes van Menno, Eva, Aron, Irene, Hennie en Els

Familie Turk, Nederland


Beste Elise,

Wat gaat de tijd snel. Ik realiseer me dat we al bijna 3 weken thuis zijn en ik heb nog geen mailtje gestuurd om je te bedanken voor de prachtige reis. We hebben een super vakantie gehad, alles pikfijn georganiseerd, dank je wel hiervoor. We zijn trouwens veel reclame aan het maken voor jullie, dus als er vrienden of kenissen de "grote stap" naar Afrika gaan zetten, dan is er veel kans dat het met jullie zal zijn ;-)

We hebben ook veel souvenirs gekocht en voor ons was duidelijk de Victoria Falls het meca van de souvenir shops. Daar zijn echt massa's kunstenaars die je hun werken willen verkopen. Je kans er zelfs mooie stukken ruilen voor een oude T-shirt of oude sportschoenen, ze zijn er gek op! We hebben dus echt veel meegebracht en hebben zelfs een zeer gr oot stenen standbeeld laten overkomen per schip, het is nu onderweg, we zijn benieuwd wanneer het gaat toekomen...

Als ik op de gans reis toch een klein puntje voor verbetering mag aankaarten dan is het het veelvuldig oversteken van de grens. We hebben verschillende malen de grens overgestoken met de wagen: Botswana-Namibië-Botswana-Zimbabwe-Botswana en dan was steeds heel tijdrovend. We moesten telkens uitchecken in het ene land en inchecken in het andere land. We moesten ook telkens autotax betalen elke keer we het land ingingen behalve in Namibië omdat de wagen in Namibië geregistreerd was, achteraf toen het te laat was hoorden we dat we een maandtax hadden moeten betalen, dat het goedkoper had geweest. Ook telkens die mond en klauwzeer controle in Botwana was wat tijdrovend en de kids hebben eens hun cadeautjes moeten achterlaten omdat er een minuscuul stuje geitenhuid aan vast zat. Ook in Zimbabwe zijn we 2x tegengehouden door de politie en hebben boetes moeten betalen omwille van het feit dat de wagen niet conform was, er waren zogezegd geen achterreflectoren... Dit is allemaal zeker geen ramp in het geheel van een prachtige reis dat we gemaakt hebben en we hebben het allemaal wat weggelachen, maar wij zijn veel gewoon en kunnen tegen een stootje, ik kan me inbeelden dat de meeste westerlingen zich zouden ergeren aan die kleine details. Dus als tip voor families die ons willen nareizen zou ik zeggen: probeer een wagen te huren in het land waar je het meest vertoeft, dan hoef je ook minder te betalen telkens je een NP inrijdt - probeer zoveel mogelijk taxen op voorhand te betalen, zodat je dat niet telkens aan elke grenspost hoeft te doen - probeer grensovergangen zoveel mogelijk te limiteren in de maten van het mogelijke - en in het draaiboek vooral vermelden hoeveel het kost om een grenspost over te steken. We hebben de eerste keer echt geluk gehad dat ze US dollar, Euro en Afrikaanse Rand aanvaarden, want we hadden absoluut niet voldoende cash op zak in lokale munt en geen sprake van om met een bankkaart te betalen aan een grenspost. En als je moet om rijden, dan hebben we het niet over 20-30 km maar dan is dat gemakkelijk 200 km om een bankautomaat te vinden. Toch wil ik erop nadrukken dat dit voor ons echt een detail was dat ik alleen vermeld als tip voor jullie om het nog beter te doen. Wij waren echt in de wolken over jullie organisatie en het draaiboek dat we ontvingen bij aankomst in Maun, dat was erg nuttig!

Hartelijk dank en als we de streek nog eens komen bezoeken (en dat zijn we echt wel van plan) dat zal dat zeker met jullie samenwerking zijn!

Groetjes uit het koude, natte België,

Nadia Delens, Belgie


Hi Elise,
 
Hoe is het in Windhoek?
Wij zijn inmiddels al weer eventjes terug en alweer druk aan het werk :-(
Zo lijken Namibië en Botswana helaas al weer heel ver weg.
Ik zag er ook erg tegenop om naar huis te gaan, maar dat was gelukkig snel voorbij toen we thuis waren.
Familie en vrienden hadden van alles voor ons gedaan, de tuin was versiert, een olifant op het dak van de schuur, kippen in de achtertuin, echt fantastisch!
En we hebben een fantastisch feest gehad! Het werd toch nog een echte bruiloft met stukjes waarin we even flink voor gek werden gezet, maar echt heel leuk wat ze in 2 weken tijd nog allemaal geregeld hadden.
 
We hebben nog een aantal foto's van onze trouwdag uitgezocht. Deze stuur ik je zo even in een apart mailtje, anders wordt het mailtje te zwaar. Zo krijg je een beetje een idee hoe het geweest is.
 
En we willen je natuurlijk nogmaals heel erg bedanken voor alles wat je voor ons geregeld hebt!!!
Dat was echt super, zo'n relaxte trouwdag als je zelf helemaal niets hoeft te regelen.
Het was echt geweldig allemaal, het trouwen en de reis!!!
 
We komen zeker nog een keer terug!
 
Groetjes Rick en Agnes

Rick en Agnes, Nederland (huwelijksreis)

Wedding Namibia Rick and Agnes


Hallo Elise & Explore Namibië Team
 
Maandag 18 juni zijn wij, gezond en wel, op Schiphol geland met koffers vol souvenirs, maar ook heel veel mooie herinneringen over een zeer geslaagde vakantie door 2 schitterde landen.
Nu enkele dagen later zijn de koffers opgeborgen, de wasmachine draait op volle toeren en de tuin, naar bijna 5 weken te zijn verwaarloost een oerwoud geworden, niet met wilde dieren maar met onkruid.
Langzaam beginnen wij aan het dagelijkse ritme te wennen.

DUS…..het is nu tijd om jullie te bedanken voor al het werk dat jullie hebben verzet om onze reis echt “OP MAAT” te realiseren.
Dagmar en ik, zijn ons er van bewust dat het voor jullie  niet altijd gemakkelijk was om telkens weer wijzigingen aan te brengen  aan het reisschema.
 
Voor ons was het van belang om binnen het budget te blijven zonder veel afbreuk te doen op comfort en ook leuke plekken bezoeken die wij nog niet bezocht hadden tijdens ons vorige Namibië reis.

Het team van Explore Namibië  is in deze opgave volledig geslaagd.  

Nogmaals heel veel dank!

Pier & Dagmar, Nederland


Twee maanden geleden zijn we terug gekomen uit Namibië en ben je helemaal vergeten om nog een mailtje te sturen om je te bedanken voor alles! We hebben een super vakantie gehad die perfect door jullie was opgebouwd en met een prima auto! Ik heb enkele dagen geleden m'n fotoboek ontvangen en heb alweer helemaal heimwee! Dus waarschijnlijk krijg je binnen enkele jaren weer een opdracht van ons om weer zon mooie reis in elkaar te zetten:-).

Hoe gaat het met jou en de kleine? Ben je weer helemaal aan het werk?

Veel liefs uit Den Haag en wellicht tot over een paar jaar!

Groeten,

Sandra van der Laaken, Nederland


Beste Explore-Namibia,

We hebben een supermooie reis gemaakt, die goed in elkaar stak!

Bedankt!

Christian en Marleen, Nederland


Onze kampeerreis door Namibië en Botswana heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten. Explore Namibia heeft ons in overleg een heel mooie route voorgesteld, en goede campings voor ons gereserveerd. Wij hebben vooral het persoonlijke contact met Elise zeer gewaardeerd.

Rinus en Gerda Boone, Zoetermeer, Nederland


Echt heel tevreden over onze reis. De route was super opgebouwd. Nooit té lange afstanden, tijd genoeg om rustig alles te bekijken. Heel goede accommodaties. Huurwagen 4x4 in goede staat. Goede info (zowel op vakantiesalon in Antwerpen als ter plaatse bij eerste kennismaking in Windhoek).

Robert Gielis, België


We hebben genoten van een fantastische reis. Alles was uitstekend geregeld en de informatiemap zeer handig! We komen zeker terug voor een rondje oost Namibië, Botswana en Zuid-Afrika! Bedankt voor deze mooie ervaring!

Peter en Marieke Dirks, Nederland


We hebben Marco en Elise ontmoet op de vakantiebeurs in januari 2012. Door hun enthousiasme en persoonlijke benadering hebben wij in redelijk korte tijd besloten om deze reis (Cross Border) te gaan maken. We hebben zelf niet heel veel aan voorbereiding gedaan en we hebben ons laten leiden door een van de voorbeeldreizen op de site van Explore Namibia. Zij hebben ons uitstekend geholpen, de route, boeken van accommodaties, autohuur en reisdocumenten om de grens over te gaan met Botswana, was allemaal perfect voor elkaar. Het was erg prettig dat we een vaste contactpersoon (Jasper) hadden die van begin tot eind onze vragen etc. heeft beantwoord. Voor ons was dit een heel bijzondere reis die we zeker niet zullen vergeten. Als we in de toekomst weer richting Zuid-West Afrika gaan, gaan wij zeker weer in zee met Explore Namibia.

Hartelijke groeten,

Harm-Jan & Angela Boering, Nederland


We hebben een bijzonder land op een mooie manier ontdekt door de goede voorbereidingen met Explore Namibië. We hebben alles op maat kunnen afstemmen en regelen, waardoor het onze eigen reis is geworden die ook voldeed aan onze verwachtingen. Het is een land dat voor alle mensen geschikt is die voor het eerst Afrika gaan ontdekken, veel avontuur, maar veilig en gemoedelijk!!

M. Westra, Nederland


We hebben er enorm van genoten. Grote kanshebber op de reis van ons leven! We hebben ons dan ook verloofd in Etosha :-) Jullie hebben ons ook goed geholpen bij de afwikkeling van ons auto ongeval (volgende dag hadden we reeds een nieuwe wagen tot onze beschikking).

An & Aster, België


Beste Elise,

Nogmaals bedankt voor al je suggesties en tips voor onze reis door Namibië deze zomer, we hebben met ons gezin enorm genoten en de reis heeft onze verwachtingen overstegen!

Groetjes,

Heleen Konermann, Gouda, Nederland