Bevolking

De bevolkingsdichtheid in Namibië is zeer laag met minder dan 2 mensen per km².
De Owambo is de grootste bevolkingsgroep en leeft in het centrale noorden van Namibië. Zij beoefenen gemengde akkerbouw en veeteelt, maar zijn ook bekwaam in houtsnijden, pottenbakken en het maken van handgeweven manden.

Namibia - HereroRondom de 400 kilometerlange grensrivier met Angola (de Okavango), leeft de Kavango bevolking. Zij leven voornamelijk van de visvangst, maar hebben ook vee en verbouwen maïs, en sorghum. In de Caprivistreek leven de Caprivians en de in het Omaheke gebied levende Hererozijn een trots volk waarvan vrouwen nog in kleurrijke Victoriaanse jurken lopen.

In de Kunene regio leeft het traditionele nomadenvolk: de Himba’s, waarvan de vrouwen bekend staan om hun ongebruikelijke traditionele kledingstijl,Namibia - Himbagekenmerkt door de intrigerende haardracht en hun donkerkleurige ingesmeerde huid.

De Damara zijn een van de oudste bevolkingsgroepen van het land en verbouwen maïs en groenten.

 

De enige directe afstammelingen van de originele Khoikoi stam in Namibië zijn de Nama, welke in de Karas en de Hardap regio leven. Zij staan bekend vanwege hun natuurlijke talent voor muziek, dichtkunst en proza.

In 1868 vertrokken de Bastaarden naar de Kaap, maar vestigden zich uiteindelijk bij de warmwaterbronnen van Rehoboth.

De bosjesmensen ofwel de San bevolking zijn jagers en verzamelaars en leven in de afgelegen gebieden van Oost-Namibië en de kalahari woestijn. Zij zijn grootse verhalenvertellers en uitten zich heel expressief in muziek, mimiek en dans.

Ruwweg geschat leven er ook ongeveer 100.000 blanke Namibiërs, wiens voorvaderen uit Europa kwamen.